fbpx
Vojni pilot

ANAMARIA JE VOJNI PILOT: ‘Ovo nije muški posao, letjelica ne prepoznaje spol’

Autor: S.V.

Anamaria Ćurković dolazi iz Zadra i pilotkinja je helikoptera u 395. eskadrili transportnih helikoptera u Divuljama. Anamaria sama za sebe kaže da živi svoj “djevojački san” koji traje od vrtićke dobi:

“Znala sam što je moj san i što želim biti kad odrastem. Cijelo svoje školovanje bila sam odlična učenica i sportašica,  bavila sam se atletikom preko 8 godina, pa danas moj zid u sobi krase brojne medalje u sjećanje na ta divna vremena. Sport je uvijek bio moja ljubav, ali uz školu i treninge, uvijek sam znala što je krajnji cilj. Nakon završene osnovne škole te matematičke gimnazije u Zadru, predala sam potrebne papire za početak mog sna”, ispričala je Anamaria za Vojni pilot.

Liječnički pregled-najteži korak

Kaže da je prvi korak bio liječnički pregled koji je bio iznimno zahtjevan:

“Drugi korak, onaj meni najljepši i najdraži: Selekcijsko letenje u Zemuniku na zrakoplovu Zlin 242 L. Zamislite to divno sunčano ljeto, sa završenom školom i riješenom maturom, a jedina zadaća ti je letenje te rad na sebi da u tome budeš sve bolji i bolji. Tih cca 10 sati naleta je apsolutni hedonizam, uživanje u ljepotama lijepe naše i ljepotama svijeta iz ‘ptičje perspektive’. Slijedio je upis na Fakultet prometnih znanosti te život u vojarni dvije i pol godine u Zagrebu. Organizacija, motivacija, trud i rad su čimbenici koji su mi pomogli da fakultetske i vojne obaveze riješim bez ikakvih problema, a da samim time uživam u zasluženim slobodnim danima i vojnim kampovima”, opisuje zadarska pilotkinja put do ostvarenja sna.

Dino Stanin/Pixsell

Nakon pola godine provedenog na Zlinu 242L, slijedio je početak na novoj letjelici – helikopteru Bell 206 B.:

Osjećaj spašavanja života – neprocjenjiv

“Lagala bih kad bi rekla da nisam sanjala o tome da postanem pilot aviona, ali helikopter je letjelica koju se jednostavno zavoli jer je doista posebna. Zamislite slijetanje na Vaganski vrh i pogled sa istoga? To je samo jedan mali primjer u moru ostalih. Moj 22 naraštaj vojnih pilota broji 6 pilota, te svakodnevno druženje dovelo je do toga da smo postali kao mala obitelj sa puno priča iz ‘zraka’. Nas šest postali smo 2018. godine novi vojni piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ne mogu vam reći da je bilo lako, jer nije. Svaki let zasebno zahtjeva posebnu detaljnu pripremu, tu su i mnogobrojne zadaće i ispitivanja. Ali, da vrijedi svake minute provedene u zraku – vrijedi!”, zaključuje Anamaria koja je danas časnica Hrvatske vojske i radi u 395. eskadrili transportnih helikoptera u Divuljama:

“Zajedno smo jedna velika obitelj i zaista radim sa divnim ljudima. Svakodnevno u svojim dežurstvima obavljam medicinske letove, letove traganja i spašavanja, a sudjelovala sam i u protupožarnom dežurstvu ove sezone. Osjećaj zadovoljstva kada nekome spasimo život je neprocjenjiv. Ja zaista živim svoj san. Vjeruj mi nitko ti ne može reći da nešto ne možeš, ako to zaista želiš. Ne, ovo nije ‘muški’ posao, jer letjelica ne prepoznaje koji ste spol”, kazala je za kraj.
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.