Foto: Jabuka TV

AMERIKANCI S ‘CRNE LISTE’ OBRISALI NEKE RATNE ZLOČINCE: Evo koje i evo zašto

Autor: S.V.

Američko ministarstvo financija odlučilo je sa svoje liste sankcioniranih osoba, obrisati imena ratnih zločinaca koji su preminuli.

Što se tiče BiH, piše Avaz, sa liste koja je nama poznatija kao “crna lista” su obrisani Jovan Đogo, Momčilo Krajišnik te Dragan Nikolić.

Jovan Đogo bio je šef osiguranja osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. On je kao šef ureda VRS u Beogradu bio optužen za pomaganje Mladiću u skrivanju. Preminuo je u kolovozu 2008. godine u Beogradu nakon teške bolesti.

Momčilo Krajišnik bio je osnivač SDS-a, te prvi predsjednik NSRS. Ratnog predsjednika Skupštine Republike Srpske i prvog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, Međunarodni sud u Hagu je 2009. godine pravomoćno osudio na 20 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, smanjivši mu prvostupanjsku presudu izrečenu u rujnu 2006. godine, kojom je Krajišnik bio osuđen na 27 godina zatvora. Iz zatvora u Velikoj Britaniji na slobodu je pušten 2013. godine, nakon dvije trećine odležane zatvorske kazne, a preminuo je od korone u rujnu prošle godine.

Momčilo Krajišnik/Foto: Avaz

 

Dragan Nikolić je 2003. godine pred Haškim tribunalom priznao krivicu za ratne zločine počinjene tijkom 1992. godine u logoru Sušica kod Vlasenice, čiji je bio zapovjednik. Nikolić je priznao krivicu za progon nesrpskog stanovništva na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, za mučenje, silovanje i ubojstvo, tj., zločine koji se karakteriziraju kao zločini protiv čovječnosti. Tužiteljstvo je predložilo da za navedene zločine Nikoliću bude određena kazna od 15 godina zatvora.

Optužnica protiv Nikolića podignuta je 1994. godine i to je prva optužnica koju je Haški tribunal podigao za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji. Nikolić je uhićen u travnju 2000. godine u okolici Smedereva, a prilikom prvog pojavljivanja u sudnici izjavio je da se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice. Umro je u Vlasenici u lipnju 2018. godine.




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.