fbpx
Foto: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

AMERIČKI GENERAL POSJETIO MINISTRA BANOŽIĆA! Nakon razgovora ide u Udbinu na vojne vježbe

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Ministar obrane Mario Banožić se u četvrtak, uoči obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, susreo sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu (SACEUR i EUCOM), generalom zbora Christopherom G. Cavolijem.

Cavoli će za vrijeme dvodnevnog radnog posjeta Hrvatskoj prisustvovati i međunarodnim vježbama “Immediate Response 23”, “Astral Kninght 23” i “Laufer 23” koje se provode u okviru skupa vježbi pod nazivom “Defender 23” na Udbini, a u organizaciji američkih zapovjedništava.

Na sastanku su ministar Banožić i general Cavoli razmijenili mišljenja o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji u Europi u kontekstu nadolazećeg NATO-ovog summita koji će se održati u Vilniusu u srpnju ove godine.


Modernizacija hrvatskih oružanih snaga

Ministar je na sastanku još jednom potvrdio kako je SAD globalni strateški partner Republike Hrvatske na području obrane te zahvalio na dosadašnjoj podršci, od izobrazbe do projekata opremanja i modernizacije HV-a, kao i na zajedničkom uvježbavanju savezničkih snaga.

“Zajedničko uvježbavanje savezničkih snaga, poput ovoga koje se trenutačno odvija u Hrvatskoj, jedan je od najboljih pokazatelja važnosti Sjevernoatlantskog saveza jer se na taj način istovremeno unaprjeđuju sposobnosti, razvija interoperabilnost savezničkih snaga i šalje poruka zajedništva, kohezije i jedinstva Saveza”, rekao je ministar Banožić i istaknuo važnost nastavka koherentnog rada u pripremi nadolazećih ministarskih i sastanaka na vrhu NATO-a.

Generalu Cavoliju je potvrdio kako će Republika Hrvatska nastaviti provoditi zajedničke odluke u korist jačanja savezničke sigurnosti, uključujući i odluke vezane uz obrambena izdvajanja. Tome u prilog idu i hrvatski napori u pogledu modernizacije i opremanja oružanih snaga, među kojima se izdvajaju nabave borbenih zrakoplova Rafale, helikoptera Black Hawk, borbenih vozila pješaštva Bradley, te sustava protuzračne obrane Mistral.

Hrvatska nastavlja sudjelovati u KFOR-u

Ministar je ponovio ranije iskazanu predanost Republike Hrvatske implementaciji NATO Ciljeva sposobnosti te nastavku doprinosa međunarodnoj sigurnosti i stabilnosti kroz sudjelovanje u misijama, operacijama i aktivnostima UN-a, NATO-a i EU-a.

“Republika Hrvatska trenutno sudjeluje u 13 različitih misija, operacija i aktivnosti. Za Republiku Hrvatsku iznimno je važna sigurnost i stabilnost Jugoistočne Europe, zbog čega će Hrvatska nastaviti sudjelovati u KFOR-u, ali i nastaviti podržavati procese euroatlantskih integracija država Jugoistočne Europe”, kazao je ministar Banožić

“SAD i Hrvatska su višegodišnji prijatelji i partneri i raduje me jačanje bilateralnih odnosa naših dviju zemalja u području obrane, gdje zajednički radimo na opremanju i modernizaciji Oružanih snaga Republike Hrvatske”, rekao je general Cavoli.
Tom prigodom general Cavoli čestitao je Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske te izrazio zadovoljstvo što će sudjelovati na međunarodnoj vježbi “DEFENDER 23” u vojarni “Josip Jović” u Udbini.

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.