Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

‘AKO JE PO POLITICI, OSUDIT ĆE NAS!’ Legendarni hrvatski pilot čeka optužnicu iz Srbije, u Beogradu ne miruju: ‘Nećemo prestati tražiti pravdu’

Autor: Dnevno.hr

Za 20 dana bi četvorici hrvatskih pilota moglo početi suđenje u odsustvu u Srbiji. U ruke hrvatskih pilota neće stići ni poziv za prvo ročište zakazano za 14. listopada, ni optužnica koju je Srbija sada službeno poslala zamolnicom jer je Hrvatska to odbila.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je Hrvatsku da štiti ubojice djece.

“Mi smatramo, znate, da su djeca djeca, bez obzira na nacionalnost. I kad su srpska djeca, znate, ona su djeca. Imaju i okice i nos i uši, i rukice i noge i drugo, ,pa su ta djeca ubijena. Pa tražimo da netko odgovara za tu djecu koju je ubio. Na čast neka im ide, znate, to je valjda europska demokracija, pravo i pravda”, kazao je Vučić na što mu je odgovorio predsjednik Zoran Milanović.

“Ta priča s djecom je već postala nepodnošljivo gadljiva. Nikada nisam spominjao djecu, naime, mi Hrvati isto imamo djecu”, kazao je predsjednik.

O svemu se oglasio i jedan od hrvatskih pilota.

“Ako je po pravdi, oslobodit će nas, ako je po politici, osudit će nas”, kratko poručuje pilot Danijel Borović u razgovoru za RTL.

Je li hrvatska odbijenica dovoljna zaštita i njemu i njegovim kolegama Vladimiru Mikcu, Željku Jeleniću i Zdenku Radulju ako ih se zauvijek obilježi suđenjem u Srbiji za navodne zrakoplovne napade na kolone civila u Bosni i Hercegovini tijekom akcije Oluja 1995. godine, predsjednik kaže – ne.




“Hrvatska nije učinila ništa i vidim da neće učiniti ništa. Da sam premijer, učinio bih nešto. Zakon kojim si prisvajaju pravo i moralnu auru da sude svemu što se dogodilo u bivšoj Jugoslaviji, u redu, ali tako u Europsku uniju nećeš ući pred mene živog”, kazao je Milanović.

Nakon posljednjeg sastanka s pilotima u Vladi, ministar obrane Mario Banožić je rekao da će dobiti jasne upute kako da se ponašaju u trenutnoj situaciji. Još nisu. A suđenje im počinje za 20 dana.

A izjava predsjednika Milanovića izazvala je reakcije u Srbiji.




Tako je Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo da Srbija, sve dok je vodi predsjednik Aleksandar Vučić, neće prestati tražiti pravdu za ubijenu srpsku djecu.

“Budući da je hrvatska politika prema Srbima mješavina kompleksa i loših namjera, nema razlike između hrvatske ljevice i desnice kada je riječ o odnosu prema Srbiji i srpskim žrtvama.

Kad se Milanović braniteljima hvalio svojim bliskim rođacima koji su bili pripadnici ustaškog pokreta, bio je iskren, kao što iskreno mrzi Vučića i Srbiju. Samo ustaše mogu reći da je “postalo nepodnošljivo mrsko prema ubijenoj srpskoj djeci”.

Dok Vučić vodi Srbiju, mi nećemo prestati tražiti pravdu za našu ubijenu djecu, ona nam vrijede istinu i pravdu, a ustaše neka i dalje prijete blokiranjem ulaska Srbije u Europsku uniju i neka održe obećanje da će učiniti nešto dobro za Srbiju bar jednom.

Europska unija u kojoj odlučuju ustaše nije mjesto za Srbiju”, izvijestili su iz MUP-a Srbije.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.