Radio Dunav

ABOLIRALI SMO ČETNIČKOG VOJVODU! Radoslav je izvršio pokolj u Lovincu pa postao predsjednik Ravnogorskih četnika

Autor: S.V.

Na današnji dan, 14. kolovoza 1991. godine, u selu Lovinac ubijeno je šestero mještana.

Srpska paravojska na to je selo izvela minobacačko-pješački napad u kojem je najprije poginuo Milan Sekulić. Hrvate koje su zatekli u Lovincu odveli su u nepoznato, a većinu kuća zapalili…

Dugo suđenje, abolicija, pa presuda


Nakon deset dana, tražeći izgubljenu stoku, Mićo Račić je pronašao u žbunju pokraj ceste, dva kilometra od njihovih kuća, zavezane, mučene i izmasakrirane odvedene Hrvate: Martina Šarića, Ivana Ivezića, Juru Sekulića, Stipu Katalinića i Marka Pavičića.

Na Županijskom sudu u Rijeci 17. listopada 2006. počeo je treći (drugi ponovljeni) postupak, no nakon prekida koji je trajao dulje od tri godine i odustanka tužiteljstva od optužbe protiv svih optuženika osim prvooptuženog Radoslava Čubrila, 2011. godine s glavnom raspravom započelo se iznova.

 Zakon o oprostu koji je prethodno donesen, abolirao je Čubrila za oružanu pobunu protiv RH, da bi ga 18. listopada 2011. godine Županijski sud nepravomoćno osudio na kaznu 15 godina zatvora za ratni zločin (maksimalnu kaznu predviđenu za ovakvo nedjelo) u Lovincu.

Živi pišući knjige o zločinima

U međuvremenu, Čubrilo se u Republici Srbiji kao vojni umirovljenik jako dobro snašao. Još 20. ožujka 1994. godine, Vojislav Šešelj ga je na Romaniji proglasio četničkim vojvodom, a postao je i predsjednik Ravnogorske četničke organizacije.

Danas dane krati pišući knjige o svojim ratnim uspjesima.
Posljednja knjiga “Ovako je bilo” predstavljena je prije dvije godine, a prethodile su joj knjige “Uspon i pad Krajine” i “Srpska Krajina”.

Radio Dunav

CRNI DAN DOMOVINSKOG RATA: Pokolj do pokolja 14. kolovoza – Kraljevčani, Bjelovac, Lovinac…
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.