fbpx
Screenshot

28 GODINA ŠUTNJE O MASAKRU SJEKIRAMA: Četnici su Mati raskolili lice, Đuri odrezali nos i prste, Ivanu iščupali srce

Autor: S.V.

Ivo Vranić, branitelj iz Petrinje, upozorava na zaboravljenost jednog okrutnog zločina koji je 16. 08. 1991. počinjen na području Banovine.

Točnije, u zaseoku Bjelovac kod Peckog na Banovini…

“Tamo se u navedeno vrijeme dogodio masakr nad trojicom pripadnika pričuvnog sastava MUP-a RH i jednim civilom. Toga dana su Stjepana Horvat, Đuro Horvat, Mato Horvat i lvan Bugarin kao i uvijek otišli nahraniti stoku u zaseok Bjelovac.  Na osamljenom dijelu puta, bez ikakvog razloga, naoružani puškama i sjekirama napadnuti su od strane domaćih četnika iz Gornje Bačuge. U njih je ispaljeno više hitaca, no to četnicima nije bilo dovoljno…”, ispričao nam je Ivo Vranić koji nam je u nastavku opisao sav užas ovog nezapamćenog, nekažnjenog zločina:

Masakr sjekirama

“Nastavili su ih udarati sjekirama po glavi i tijelu. Naime, lvan Bugarin, Mato i Đuro Horvat su bili pričuvni policajci u Petrinji, a Stjepan Horvat civil. On je ubijen u podrumu kroz vrata, a sa njim je bila i kći koja je čudom preživjela. Mato i Đuro Horvat kao i lvan Bugarin ubijeni su i masakrirani kod kuće Milana Horvata… Mati Horvatu je odsječeno pola lica sjekirom, Đuri Horvatu nos i prsti jedne ruke a lvanu Bugarinu odsječena je ruka. To bandi nije bilo dosta, već su lvanu Bugarinu iz tijela izvadili srce”, doznali smo od petrinjskog branitelja.

Nema odgovornih

Vranić kaže kako za ovaj i mnoge druge zločine na Banovini nitko nije odgovarao:

“Što je najgore i najbolnije, nikada nitko od raznih braniteljskih udruga na tom mjestu nije položio vijenac i zapalio svijeću. Po prvi put u ovih 28 godina, učinit će to “lnicijativa branitelja grada Petrinje”. Za taj masakr postoje svjedoci iz Gornje Bačuge, ali šute… Po nekim saznanjima, jedan od sudionika radi u jednoj gradskoj firmi u Petrinji,  a ovo nakaradno pravosuđe 2009. godine pokreće kazneni progon, a 2010. godine u Sisku odustaju od daljnjeg progona”, doznajemo od Vranića.
 

 

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.