Zagreb, 190619. Savska. Povecan broj automobila koji ulaze u unutrasnjost Hrvatske. Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Vozači oprez, s prvim danom studenog na snagu stupa velika promjena u prometu

Autor: Z.S.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/19) na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka (preporuča se korištenje dnevnih ili kratkih svjetala tijekom cijele godine). Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

Novčanom kaznom u iznosu od 30 eura kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno navedenim odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.


Pravilo za bicikliste

Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno na stražnjoj strani.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Kazne

Također, vrijedi napomenuti kako na vozilu u prometu na cesti noću i u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti upaljena svjetla i to:

Mate Rimac pojasnio Srbima kako stoje stvari: ‘Samo smo zbog toga ostali u Hrvatskoj’

  • na motornom vozilu osim mopeda i motocikla bez bočne prikolice, najmanje dva bijela ili žuta svjetla na prednjoj strani i paran broj crvenih svjetala na stražnjoj strani,
  • na mopedu i motociklu bez bočne prikolice najmanje jedno bijelo ili žuto svjetlo na prednjoj strani i najmanje jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Imate gume starije od četiri godine? Evo jesu li dovoljno dobre za zimske uvjete

Zakon o sigurnosti prometa na cestama za vozače koji krše spomenute zakonske odredbe predvidio je novčanu kaznu u iznosu od 60 eura.
 

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.