fbpx
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Reklame za automobile morat će sadržavati poruke kojima se ljude potiče da koriste alternativne i okolišu prijateljskije načine putovanja.

Autor: Dnevno

U sklopu nastojanja vlade da smanji emisiju ugljikova dioksida odlučeno je da će oglasi automobilske industrije u Francuskoj morati sadržavati poruke kojima će se ljude poticati da koriste alternativne i okolišu prijateljskije načine putovanja. Riječ je o zahtjevu koji stupa na snagu u ožujku, a objavljen je prošli tjedan u službenom glasniku francuske vlade.

Usvojen je nakon godina lobiranja skupina za zaštitu okoliša, među kojima neke traže i potpunu zabranu automobilskih oglasa.

Tako primjerice kao što oglasi za hranu i piće već moraju sadržavati podsjetnike potrošačima da jedu zdravo, u reklamama za automobile standardizirane poruke će sugerirati da vozači, kad je to moguće, koriste opcije koje su odgovornije prema okolišu poput hodanja, vožnje biciklom ili korištenja javnog prijevoza. U oglase će morati biti uključen i razred kojem automobil pripada po emitiranju CO2, što je novi sustav rangiranja za informiranje potrošača o ekološkom učinku vozila.


Izravna poruka vlade

“To znači da općenito moramo pronaći alternativu automobilu. Ovo je prvi put da imamo tako izravnu poruku vlade”, kazao je Lionel Keogh, direktor Hyundaija u Francuskoj, dodajućo da će se prilagoditi. No rekao je da će zakon pomalo ironičan jer ne pravi razliku u vrstama automobila. To je malo kontraproduktivno vladinoj želji da promovira električna vozila.

Volkswagen, treći najveći prodavatelj automobila u Francuskoj najavljuje da će se pridržavati zakona. Tako u sklopu novog zakona je i odredba da će od 2028. biti potpuno zabranjeno oglašavanje najvećih cestovnih zagađivača, vozila koja emitiraju više od 123 grama CO2 po kilometru, što uključuje mnoge popularne SUV automobile.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.