fbpx
Foto: Pixabay

PALA POTRAŽNJA ZA AUTOMOBILIMA! Nestašica mikročipova utjecala je i na najveće europsko tržište – ono u Njemačkoj

Autor: D.D./Hina

Potražnja za automobilima u EU-u snažno je pala u studenom, zbog nestašice mikročipova koji su europsko tržište u ovoj godini zadržali na razini 2020., prve godine pandemije, pokazalo je u petak izvješće udruge proizvođača ACEA.

U EU je u razdoblju od siječnja do studenog registrirano 8,9 milijuna novih automobila, gotovo kao i u istom razdoblju 2020., pokazalo je ACEA-ino izvješće.

Nestašica mikročipova zadržala je prodaju automobila na razini istog razdoblja 2020., koja predstavlja “rekordno nisku poredbenu osnovicu”, ističu u udruzi.


Tri od četiri vodeća europska tržišta bilježila su ipak rast, a najsnažnije je poraslo talijansko tržište, za 8,6 posto. Slijede Španjolska i Francuska gdje potražnja porasla 3,8 odnosno 2,5 posto.

Najveće europskog tržište, ono njemačke, smanjeno je pak 8,1 posto.

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do studenog prema podacima ACEA-e registrirano 42.466 novih automobila, za četvrtinu više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Veći rast bilježila je samo Grčka, za 27,9 posto, a blizu je Estonija s rastom potražnje za 23,3 posto.

Studeni za crne anale

U studenom je u EU registrirano 713.346 novih automobila, za 20,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu i najmanje u pretposljednjem mjesecu u godini otkada je ACEA 1993. počela prikupljati podatke.

Studeni je tako produljio razdoblje pada i na peti mjesec, nakon 30,3-postotnog smanjenja u listopadu.
Dvoznamenkasti pad zabilježen je u studenom na tri od četiri vodeća europska tržišta, a najveći je bio u Njemačkoj, gdje je potražnja za novim automobilima pala za 31,7 posto.

Slijede Italija i Španjolska s padom od 24,6 odnosno 12,3 posto. Najblaži pad potražnje bilježila je Francuska, za samo 3,2 posto.

U Hrvatskoj su u studenom prema podacima ACEA-e registrirana 2.522 novih automobila, za 4,7 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U listopadu njihov je broj na godišnjoj razini pao za 8,7 posto.
Veću potražnju za automobilima nego u prošlogodišnjem studenom bilježile su samo Bugarska, Irska i Slovenija, ističe ACEA.

Autor:D.D./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.