Foto: Pexels

Znanstvenici upozoravaju, u autu uvijek postoji veliki rizik: Zapanjit će vas od čega se rade

Autor: F.F

Znanstvenici su upozorili da svaki put kad uđemo u automobil, postoji ozbiljan rizik, ali to nije ono što biste očekivali. Iako smo svjesni opasnosti od vožnje s odvlačenjem pažnje, poput snimanja TikToka za vrijeme vožnje, malo je poznato da materijali korišteni u unutrašnjosti automobila mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik.

Istraživači su otkrili da je čak 99 posto kabina vozila proizvedenih u Sjedinjenim Državama od 2015. godine sadržavalo potencijalno kancerogene materijale, prenosi Indy100.

Ovaj rezultat potiče iz studije provedene od strane američkih i kanadskih istraživača, koji su otkrili da materijali korišteni za ispunjavanje sigurnosnih zahtjeva zapravo mogu ispuštati štetne kemikalije u zrak kabine.

Foto: Pexels

Potrebna su daljnja istraživanja

Rezultati su zabrinjavajući s obzirom na to da prosječni vozač provede oko sat vremena u automobilu svaki dan. Kemikalije koje su identificirane kao problematične uključuju tris (1-kloro-izopropil) fosfat (TCIPP), koji se povezuje s rakom, kao i druge štetne spojeve.

Vozači našli nov način za izbjegavanje prometnih kamera: Ovo ih čini nevidljivima

Što je posebno zabrinjavajuće, koncentracija ovih kemikalija raste s toplinom, što znači da su ljeti prisutne u većim koncentracijama. Znanstvenici nisu istaknuli kako se ovaj problem može riješiti.
Iako još nije jasno koliko su ove koncentracije opasne za naše zdravlje, upozorenje stručnjaka daje do znanja da postoji potencijalni rizik povezan s dugotrajnim izlaganjem ovim kemikalijama u unutrašnjosti automobila.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.