Foto: Netcarshow

Zelena tehnologija: Toyota je 2019. koristila 100% obnovljivu električnu energiju u svom poslovanju u Europi

Autor: Andrej Jelušić

Toyota Motor Europe je objavila da je ostvarila 100% potrošnje obnovljive električne energije u svom cjelokupnom poslovanju u Europi u 2019. godini.

Toyotino poslovanje u Europi uključuje 9 proizvodnih pogona, 14 distribucijskih centara za rezervne dijelove, 7 logističkih centara za vozila, 29 nacionalnih kompanija za marketing i prodaju (NMSC), glavno sjedište TME-a i njihove podružnice, te Toyotin tehnički centar, koji su imali ukupnu potrošnju električne energije od oko 500 GWh.

“Prebacivanje na 100% obnovljivu električnu energiju za potrebe našeg cjelokupnog poslovanja u Europi je značajan korak prema našem Ekološkom izazovu 2050.”, rekao je dr. Johan van Zyl, predsjednik i CEO u Toyota Motor Europe.

“Ostvarivanje održivog poslovanja u Europi je vrlo važno ako želimo da građani i potrošači nastave podržavati Toyotu. Zahvaljujući tržišnom uspjehu naših hibridnih električnih vozila, na dobrom smo putu ispunjavanju naših europskih ciljeva o emisiji CO2 za nova vozila – ali kada je riječ o okolišu, usvojili smo pristup od 360° te se ne želimo zaustaviti samo na emisiji iz vozila”, tvrdi van Zyl.

Postignuće u isključivanju ugljika iz korištenja električne energije dokaz je Toyotinih neprestanih napora za smanjenjem ukupne potrošnje energije u poslovanju. Tako primjerice, u Toyotinim proizvodnim pogonima, od 2013. godine do danas, utrošak energije po proizvedenom automobilu je smanjen za 18%. U usporedbi s industrijskim prosjekom za EU, Toyota treba 48% manje energije po proizvedenom vozilu.

Pitanja okoliša su predmet razgovora vrha Toyotinog poslovodstva od 1963. kada je osnovan Odbor za okoliš. Od 1973. tvrtka promiče svijest svojih zaposlenika o okolišu kroz “Mjesec okoliša”.

Toyotin ekološki izazov 2050. je predstavljen 2015. te je temelj dugoročne strategije koja pokriva Toyotine najveće utjecaje na okoliš. Ostvarivanje 100% obnovljive električne energije pridonosi tim ciljevima.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.