Photo: Marin Tironi/PIXSELL/Ilustracija

Zašto je boja vašeg automobila puno važnija nego što ste mislili

Autor: Z.S.

Prema istraživanju tvrtke carVertical, koja se bavi različitim vrstama podataka o vozilima, boja vozila je itekako bitna, pogotovo kad je u pitanju sigurnost. Naime, zaključili su kako vozači smeđih automobila često biraju pouzdanost, luksuz i udobnost, no da ih ne štiti od sudjelovanja u prometnim nesrećama te su među svim vozilima na cestama, smeđi automobili najčešće oštećeni (51 posto).

Vozači koji biraju žute automobile žele pak biti u središtu pažnje, a budući da su puni energije, možda previše pritišću papučicu gasa – 50,6 posto svih žutih vozila provjerenih na carVerticalu imaju zabilježene evidencije o oštećenjima, dok je crvena boja malo iza – 49,8 posto.


Vole brzinu

Nadalje, u priopćenju se ističe da su žuta i crvena često koriste na sportskim automobilima, što ukazuje da vlasnici tih automobila vole brzinu i rizik.

Foto: Darko Tomas / CROPIX / Ilustracija

Žele se istaknuti

Stručnjak za automobile u carVericalu, Matas Buzelis, objasnio je da ne postoji izravna veza između boje automobila i stope oštećenja.

“Nema izravne veze između boje automobila i povijesne stope nesreća ili prosječne snage motora. Možemo pretpostaviti da su svi ovi automobili s najvišim povijesnim stopama nesreća često birani od strane vozača koji žele istaknuti se od mase. Možda mogu preuzeti malo više rizika u svakodnevnim vožnjama”, naveo je Buzelis.

Vozači svjetlijih automobila često se percipiraju kao ekscentrični. Međutim, svjetlije boje se također smatraju sigurnijima, budući da su takvi automobili vidljiviji u lošim vremenskim uvjetima ili pri niskom osvjetljenju, navode.

Lakše uočljivi

Bijeli automobili se ističu u odnosu na svoju okolinu, što olakšava pješacima i drugim vozačima da ih primijete, za razliku od sivih ili crnih vozila koja mogu biti teško uočljiva tijekom kišnih dana.

Svjetliji automobili također se lakše primjećuju noću, čime se poboljšava sigurnost njihovih vlasnika. Iako narančasta nije najčešća boja na tržištu rabljenih vozila, stručnjaci za automobile smatraju je dobrim izborom za one koji žele biti primijećeni na cestama.

Vozači oprez, s prvim danom studenog na snagu stupa velika promjena u prometu
Nadalje, prema istraživanju siva (44,7 posto) i bijela (44,5 posto) su najsigurnije boje, što znači da se njima rjeđe događaju nesreće.

Kako se navodi u priopćenju, iako statistike o nesrećama ovise o mnogim faktorima, kao što su uvjeti na cestama i gustoća prometa, odabir određenih boja može pomoći vozačima da ostanu sigurniji.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.