Wartburg 353: prvi primjerak popularne limuzine iz DDR-a proizveden 1. lipnja 1966.

Autor: Dino Milić-Jakovlić

Premda danas često neopravdano podcjenjivana, istočnonjemačka autoindustrija se prvih četvrt stoljeća komunističke vladavine zapravo inovativnošću i dizajnom mogla mjeriti s onom u zapadnoj polovici zemlje…

Ograničavajući su faktor nažalost bili zastarjeli dvotaktni motori, na čijim se nasljednicima nije smjelo raditi jer je Partija smatrala da nema potrebe za time.

Wartburg 353, čija je serijska proizvodnja počela prije točno 54 godine u Eisenachu, gotovo se svime ostalim mogao mjeriti sa zapadnim konkurentima: prednji pogon, dobre performanse za klasu, moderno dizajnirana i vrlo prostrana karoserija.

Izvozio u podosta zemalja, i kod nas uživajući solidnu popularnost, dok se u samom DDR-u na njega čekalo i više od desetljeća. Četverotaktni motor 1.3 iz VW Golfa ugrađen tek 1988., a proizvodnja ugašena 1991.

Autor:Dino Milić-Jakovlić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.