Blickwinkel/McPHOTO/M.Gann/Guliver Image

Vrućine su pogodile Hrvatsku, evo trikova kako najbolje rashladiti automobil i iskoristiti klimu

Autor: Dnevno.hr/KIR

Hrvatsku je posljednjh dana zahvatio val visokih temperatura, rekordnih za ovo doba godine. Temperature u hladu proteklog su se vikenda u nekim dijelovima Hrvatske opasno približile 30 stupnjeva Celzijusovih, što je mnoge vozače natjeralo da iznenađujuće rano aktiviraju svoje klimatske uređaje u automobilima.

A valja upozoriti kako je klima u autu posebno osjetljiva nakon zimske pauze. U nastavku možete pogledati savjete kako maksimalno iskoristiti puni potencijal klima uređaja, te pritom uštedjeti gorivo.

Prvi i ključni savjet prije aktivacije klima uređaja je izbacivanje vrućeg zraka iz automobila. Dakle, potrebno je spustiti stakla, vozačeva, suvozačeva i stražnja stakla, te nekoliko puta otvoriti i zatvoriti vozačeva vrata prije samog ulaska u automobil koji je dugo stajao na suncu. Time će se izbaciti puno vrućeg zraka prije ulaska za volan.

Guliver Image

Prozori i recirkulacija zraka

Nakon ulaska u automobil potrebno je držati sve prozore otvorenima barem pola minute prije uključivanja same klime. Samo otvaranje stražnjih prozora u automobilu neće biti dovoljno jer će se vrući zrak stisnuti u stražnji kraj automobila koji će se potom, nakon zatvaranja prozora, ponovno proširiti cijelim automobilom.

Kako je temperatura u vozilu obično osjetno viša od one vanjske, nije preporučljivo koristiti recirkulaciju zraka budući će klima isti povlačiti iz same kabine koja je topliji. Brže će se ohladiti onaj zrak koji se uzima izvana. Na recirkulaciju zraka treba prijeći kada se unutrašnjost automobila ohladi na temperaturu koja je manja od one vanjske.

Jedan od bitnih faktora koji utječe na temperaturu u kabini je i lokacija parkiranja. Kada je god moguće potrebno je parkirati u zasjenjenim mjestima, a ako to već nije moguće treba barem pokušati zaštiti automobil sjenilom ispod vjetrobranskog stakla. Valja upozoriti kako klimu nikad ne treba podesiti na najnižu temperaturu jer pretjerano hlađenje opterećuje klimatizacijski sustav i povećava potrošnju. Optimalna temperatura iznosi oko 22 °C. Posljednji, ali ne i najmanje važan savjet je održavanje klimatizacijsko uređaja. Potrebno je redovito čistiti ili mijenjati filter zraka u kabini jer začepljeni filtar može smanjiti protok zraka i samim time i učinkovitost klime.

Evo koji proizvođači automobila ostvaruju najveće profite, prednjači talijanski divAutor:Dnevno.hr/KIR
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.