Wikimedia Commons

Na današnji dan u Dallasu ubijen američki predsjednik John Fitzgerald Kennedy

Autor: Auto Doktor

Najpoznatiji politički atentat u povijesti nikada nije u potpunosti rasvijetljen. John Fitzgerald Kennedy (1917.-1963.) u Dallasu je ustrijeljen 22. studenoga 1963.  i to u specijalno prerađenom Lincoln Continental ’61, a ubojicom proglašen Lee Harvey Oswald, što mnogi i danas osporavaju…

Otvoreni predsjednički automobil, kodne oznake SS-100-X, posebno je preuređen u tvrtki Hess & Eisenhardt, prema specifikacijama američke Tajne službe. Kabriolet izveden iz modela Lincoln Continental ’61 izvorno nije bio blindiran, no nakon atentata je modificiran, ugradnjom zaštite od titana, neprobojnih stakala i čvrstog krova.

Jedan od najpoznatijih automobila ikada proizvedenih, premda ne iz razloga koji su mu bili namijenjeni u trenutku proizvodnje, nosi pomalo čudno kodno ime SS-100-X.

Fascinantno zvuči da se među tim specifikacijama nigdje nije zahtijevalo da vozilo bude blindirano, niti da pokretni krov, raspoloživ u nekoliko vrsta, bude otporan na metke!

JFK i inače se uglavnom vozio u verziji bez krova, jer je klimatizacija nije bila dovoljno učinkovita, posebice gdje su sjedjeli najugledniji putnici, pa bi sa zatvorenim krovom postajalo nesnosno vruće. Zanimljivo je da ni nakon Kennedyjevog ubojstva, na današnji dan prije 56 godina,  SS-100-X, negativnoj auri usprkos, nije umirovljen…

Naprotiv, vraćen je na doradu u Hess & Eisenhardt, gdje je blindiran, ugrađena su stakla otporna na metke i gume koje u slučaju pogotka metkom i dalje obavljaju svoju funkciju. Kennedyjev se nasljednik Lyndon B. Johnson nastavio voziti u ovoj predsjedničkoj limuzini (boje iz tamno plave promijenjene u crnu) sve do 1967. godine.




Povremeno se upotrebljavala za razne ceremonijalne svrhe manjeg kalibra još desetak godina, a otada je izložena u muzeju Henryja Forda u Dearbornu.

Sljedeći američki predsjednik, Lyndon B. Johnson, koristio se njim do 1967., a danas ga se može razgledati u muzeju Henryja Forda u Dearbornu.




Autor:Auto Doktor
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.