Autoportal

1. prosinca 1883. patentiran naziv Benz & Cie., prvog proizvođača automobila

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Carl (Karl) Benz, jedan od dvojice očeva automobila (uz Gottlieba Daimlera), postao je imućan čovjek prvo zahvaljujući proizvodnji statičnih benzinskih motora, a potom i automobila. I jedno i drugo proizvodila je tvrtka Benz & Cie. Rheinische Gasmotorenfabrik, utemeljena na današnji dan prije 136 godina u njemačkom Mannheimu.

I jedno i drugo proizvodila je tvrtka Benz & Cie. Rheinische Gasmotorenfabrik, utemeljena 1. listopada 1883. u njemačkom Mannheimu, koja je na današnji dan prije 136 godina patentirala (zaštitila) nazive ‘Benz & Cie.’ i ‘Benz’.

Tijekom 1890-ih uspješni modeli Victoria i Velo pretvorili su tvrtku Benz & Cie. u najvećeg svjetskog proizvođača automobila, a do kraja 19. stoljeća proizveli su 1709 automobila.

Početak 20. stoljeća donosi krizu, Benz se nakon sukoba s drugim dioničarima povlači iz aktivne konstruktorske uloge, a tvrtka se s novim glavnim konstruktorom Hansom Nibelom okreće skupljim i luksuznijim cestovnim automobilima.

Najveći uspjesi dolaze na trkaćim stazama, posebice s legendarnim modelom Blitzen Benz iz 1909., a zanimljiv je i Tropfenwagen, aerodinamični bolid sa središnje smještenim motorom iz 1923. godine. Šire proizvodnju i na kamione, no stalne financijske poteškoće navode ih na udruživanje s najvećim konkurentom, Daimlerom, do kojeg dolazi 1926., kad nastaje Daimler-Benz.
Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.