fbpx
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

VOŽNJA AUTOCESTOM MOŽE VAS SKUPO KOŠTATI: Evo što će se dogoditi ako izgubite naplatnu karticu

Autor: Dnevno.hr/A.F.

Vožnja autocestom je najbrži način da stignete s jednog mjesta do drugog, ali može ispasti i najskuplji. Hrvatske autoceste predvidjeli su i ovaj problem u svojim Općim uvjetima o korištenju i naplati autoceste.

Tamo jasno piše što će se dogoditi ako korisnik pri izlasku s autoceste na naplatnom mjestu preda ili se očita nevažeći tranzitni mediji, ako se na izlaz dođe bez tranzitnog medija, ako se prođe bez zaustavljanja i plaćanja cestarine i ako se s autoceste izađe negdje gdje nije naplatno mjesto.

U slučaju da korisnik tijekom izlaska s autoceste nema karticu, u tom slučaju autoceste imaju pravo naplatiti kaznu u visini dvostrukog iznosa cestarine od mjesta izlaska za najdužu dionicu i odgovarajuću skupinu vozila.


Nema zadržavanja duljeg od 24 sata

Ista kazna predviđena je i u slučaju kada od preuzimanje kartice kod ulaska prođe više od 24 sata do njene predaje na izlasku, a nemate dokaz o opravdanom razlogu zadržavanja na autocesti. Kazna je predviđena i za slučaj kad naplatnu karticu nije moguće očitati ni identificirati ili je tako oštećena da nije u funkciji naplate. Kazna je predviđena i u slučaju kada korisnik na izlazu preda različitu naplatnu karticu od one koju je preuzeo prilikom ulaza na autocestu.

Kazne su predviđene i za one s ENC uređajem. Za njih kazna vrijedi za slučaj kada se na izlazu s autoceste očitanjem tog tranzitnog medija evidentira zapis o vremenu ulaska na autocestu od kojeg je proteklo više od 24 sata. I kada korisnik zamijeni tranzitni medij s kojim je ostvario ulazak na autocestu pa na izlazu s autoceste preda ili omogući očitanje tranzitnog medija s kojim nije ostvaren ulaz na autocestu tog vozila u tom korištenju autoceste. Ista stvar je i kad se na izlaz stigne bez ENC-a. Kazna je predviđena i kad se iziđe u zatvorenom sustavu naplate s autoceste na mjestu koje nije naplatno mjesto, piše HAK revija.

Autor:Dnevno.hr/A.F.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.