fbpx

Vozači, testirajte besplatno svoj vid

Autor: Dinko Hodžić/HAK

Prošle godine su Hrvatski autoklub, Essilor, vodeći proizvođač naočalnih leća, te Tifon proveli veliku provjeru oštrine vida hrvatskih vozača i došli do alarmantnog podatka da četvrtina obrađenih vozača ima problema s vidom na daljinu što je iznimno opasno u prometu.

Ovi podaci motivirali su HAK da ove godine ponove istraživanje, te uz provjeru oštrine vida na blizinu i daljinu dodatno provjere vidno polje i oštrinu vida u uvjetima smanjene vidljivosti.

Tako će dobiti podatke o tome koliko vozači vide na blizinu, što je također važan sigurnosni element za praćenje instrumenta u kokpitu vozila, ali i što brži rad s funkcijskim tipkama klime, radija, navigacije. Također, istraživanje će obuhvatit i kvalitetu vida u uvjetima smanjene vidljivosti (sumrak, kiša, magla…), koliko brzo vozači mogu reagirati u takvim uvjetima, a da pri tome ne naruše sigurnost prometa.

Ovim putem HAK poziva sve vozače da se odazovu besplatnom testiranju koje traje 2 minute po osobi. Rezultati će poslužiti za izradu statistike, a svaki će vozač dobiti preporuke za poboljšanje kvalitete vida (ako je ona narušena).


Provjere vida odvijat će se na Tifonovim benzinskim postajama u vremenu od 8 do 18 sati u sljedećem rasporedu: Zagreb istok, Slavonska avenija 10, 6. rujna; Zagreb Jankomir, Ljubljanska avenija 10, 7. rujna; Zadar centar, Ulica 112 brigade ZNG-a, 13. rujna; Kastav, Žegoti bb, 14. rujna; Osijek 1, Sv. L. B. Mandića, 20. rujna; Varaždin, Optujska bb, 21. rujna.

Rezultate testiranja bit će objavljeni na Svjetski dan vida 11. listopada.

Autor:Dinko Hodžić/HAK
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.