Guliver Image

VOZAČI ELEKTRIČNIH ROMOBILA NE ŽELE KACIGE: Protiv su novog zakona, a evo koji im je ključni adut u cijeloj priči

Autor: Dnevno.hr/P.V.

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama nije se svima jednako svidio. Naime, isti obuhvaća obavezno nošenje zaštitne kacige.

Naime, udruga “Strujni krug”, upozorila je da će novi zakon negativno utjecati na razvoj mikromobilnosti u gradovima jer će uvođenje obvezne zaštitne kacige odvratiti ljude od korištenja električnih romobila.

Novi zakon regulira i osobna prijevozna sredstva, uključujući i korištenje električnih romobila, a kao jednu od promjena predviđa obvezu upotrebe zaštitnih kaciga za sve korisnike električnih romobila, što u udruzi smatraju “nepremostivom preprekom” u korištenju javnih romobila.

I pandemija je argument

Navode da korisnici, u vrijeme pandemije, neće biti skloni korištenju kaciga koje su koristile na desetke osoba prije njih, ističući kako je malo vjerojatno da ljudi nose svoje kacige za svaki slučaj ako koriste romobil.

“Među dugoročnim posljedicama su: povećanje zagađenja i prometnog zagušenja, nametanje ljudima još jednog troška vezanog za prijevoz u obliku osobne zaštitne kacige, povećanje opasnosti od ozbiljnih nesreća s obzirom na povećan broj automobila, stvaranje nesporazuma u javnom mnijenju da isključivo kacige mogu riješiti problem sigurnosti u prometu”, ističu u priopćenju.

Dodaju da su operateri mikromobilnosti uložili već puno truda u poboljšanje sigurnosti u lokalnim zajednicama te organiziraju sigurnosne događaje i provode edukativne kampanje za korisnike.

Predsjednik udruge Hrvoje Prpić istaknuo je kako stoga nije jasno zašto je MUP promijenilo stajalište i uveo obvezne kacige za korisnike električnih romobila.




Guliver Image

“Ministarstvo bi trebalo poticati razvoj mikromobilnosti, a ne sputavati je – što će takva odredba sigurno učiniti. Smatramo da bi cilj trebao biti smanjenje zagađenja uzrokovanog automobilima s unutarnjim sagorijevanjem i prometnim zagušenjima u gradovima, a to se može postići samo poticanjem mikromobilnosti”, naveo je.

Prpić je naglasio da, ako kacige nisu obvezne za korisnike bicikala, onda ne bi trebale biti ni za korisnike drugih sličnih osobnih prijevoznih sredstava, napominjući da brojne zemlje koje su uspješno regulirale mikromobilnost nisu u svoje zakone uvrstile obvezu nošenja kacige za električne romobile.

“Strujni krug” je neprofitna građanska udruga koja okuplja preko 1500 vozača i budućih vozača svih električnih vozila te promiče alternativne i zelene načine prijevoza. Od svibnja 2020. član je Europske udruge za elektromobilnost AVERE, čime je postala i hrvatski predstavnik za elektromobilnost u Europskoj uniji.




Autor:Dnevno.hr/P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.