Foto: Netcarshow

VOLKSWAGEN VIŠE NIJE NA VRHU: Pretekao ga je div s istoka, a jedna je zemlja prošle godine zabilježila veliki porast prodaje

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Toyota je u pandemijskoj 2020. pretekla njemački Volkswagen i nakon četiri godine ponovo zasjela na vrh svjetske ljestvice najprodavanije marke.

Toyota grupa, koja uključuje Daihatsu Motor i Hino Motors, prodala je u pandemijskoj godini 9,5 milijuna automobila, 11,3 posto manje nego u godini ranije.

Time je japanska kompanija nadmašila Volkwagen grupu, koja je u 2020. prodala 9,3 milijuna automobila, 15,2 posto manje nego u godini ranije, prema izvješću objavljenom u prvoj polovini siječnja.

Pad prodaje Toyota može “zahvaliti” najvećem tržištu, onome SAD-a, gdje su prodali 2,1 milijun automobila. Prodaja u Sjevernoj Americi “postupno se oporavlja od svibnja, a od rujna izjednačena je s razinom iz godine ranije ili ju premašuje”, ističu u Toyoti.

S druge strane, prodaja je skočila u Kini i to čak 11 posto, uz prodanih 1,8 milijuna automobila.

Dodajmo kako je Toyta prošle godine zbog pandemije proizvela 14,1 posto manje automobila nego u godini ranije, ukupno 9,2 milijuna.




Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.