Volkswagen Passat kupio na financijski lizing, pa se utvrdilo da je ukraden

Autor: Vanja Vargec

Za pravne nedostatke objekta leasinga odgovara davatelj, osim ako je primatelj leasinga pristao na preuzimanje automobila opterećenog nekim pravom treće osobe…

PITANJE ČITATELJA

Početkom godine kupio sam Volkswagen Passat iz 2019. na financijski leasing. Nakon pola godine plaćenog učešća i pet rata leasinga zaustavila me policija i oduzela mi vozilo navodeći kako je isto ukradeno to jest predmet kaznenog djela. Što mi je raditi?

ODGOVOR PRAVNOG STRUČNJAKA

Za pravne nedostatke objekta leasinga odgovara davatelj leasinga, osim ako je primatelj leasinga o tome obaviješten i pristao na preuzimanje objekta leasinga opterećenog nekim pravom treće osobe. Utvrdi li se da trećoj osobi pripada pravo koje sasvim isključuje pravo primatelja leasinga (kao što je to bilo u razmatranom slučaju), ugovor se raskida po samom zakonu (ipso iure), a davatelj leasinga dužan je primatelju leasinga nadoknaditi štetu.

Međutim, kad se pravom trećeg samo ograničava pravo primatelja leasinga, ovaj može po svojem izboru raskinuti ugovor ili zahtijevati sniženje leasing naknade, a u svakom slučaju i naknadu štete. Vezano za štetu nastalu korištenjem objekta leasinga, davatelj leasinga za nju odgovara primatelju isključivo u slučaju kada je sudjelovao u izboru objekta leasinga ili ako je to ugovorom izričito među ugovarateljima dogovoreno.

U konkretnom slučaju očito je kako trećoj osobi (stvarnom vlasniku kojemu je vozilu ukradeno) pripada pravo vlasništva, to se stoga i sam ugovor o leasingu raskida po samom zakonu, a vama pripada pravo na naknadu štete, odnosno povrat plaćenih iznosa na ime plaćenog učešća i rata s time da se o detaljima, visini i osnovi po tome pitanju svakako trebate savjetovati s odvjetnikom jer valja imati na umu i kako je i davatelj leasinga oštećen raskidom po sili zakon zbog ukradenog vozila.
 

Autor:Vanja Vargec
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.