Volkswagen Passat 1.9 TDI ili Opel Vectra 1.9 CDTI, 2007. – 2009.?

Autor: Auto Doktor

Volkswagen Passat 1.9 TDI ili Opel Vectra 1.9 CDTI? U oba je slučaja riječ o limuzinama srednje klase, solidne, visoke kvalitete. Dakle, izaberite primjerak koji je u boljem stanju, a važno je pregledati sve, od limarije i podvozja, do motora i mjenjača…

PITANJE ČITATELJA

Planiram kupiti rabljeni automobil 2007. – 2009., zbog povoljne cijene. Jedna mi je opcija Volkswagen Passat 1.9 TDI, a druga Opel Vectra 1.9 CDTI. Koji je kvalitetniji, odnosno isplativiji?

ODGOVOR DOKTORA

Prvo, stari rabljeni dizelaši su riskantni, jer trebate računati s 250.000, 300.000 prijeđenih kilometara, možda i više, a kilometraža može biti lažirana. Vodite računa da takve automobile, dobrih performansi i povoljne potrošnje, malo tko prodaje jer im je prošla moda.

U pravilu ih žele dobro prodati kad im se približe skupi servisi ili popravci – turbopunjač, visokotlačna pumpa, dvomaseni zamašnjak, brizgaljke… Svaka je stavka, popravak/zamjena, po 500 do 1000 eura (u običnom, ne ovlaštenom servisu, u kojem je dvostruko!). Dakle, jeftini i isplativi u startu (25.000, 30.000 kn…) na kraju mogu ispasti skupi i neisplativi.

Stoga prije kupnje treba izmjeriti tlakove kompresije cilindara hladnog motora (pokazuju stupanj pohabanosti) – 29 bara donja je granica isplativosti. Hladan u leru treba raditi ravnomjerno, a pri dodavanju gasa ne smije ispuhivati čađavi dim. Propuštanje ulja, na glavi motora, bloku, turbopunjaču…, često otkriva loše stanje, pa je svježe opran motor sumnjiv!

Stanje automobila provjerava se i po radu spojke (treba hvatati ravnomjerno) te podvozja. Stanje ispušnog sustava i diskova puno ‘govori’ o tome kako je automobil vožen i održavan. Oba imaju solidnu i izdržljivu limariju, ali prije svega trebate se uvjeriti da je u dobrom stanju, da nema zahrđalih mjesta i da automobil nije pretrpio karambol. To je uvijek prvi razlog da odustanete od kupnje.

To naglašavamo, jer je prvi kriterij stanje automobila. Bolja je dobra Vectra od lošeg Passata, naravno i obrnuto! U oba je slučaja riječ o limuzinama srednje klase, solidne, visoke kvalitete. Dakle, izaberite primjerak koji je u boljem stanju, a važno je pregledati sve, od limarije i podvozja, do motora i mjenjača.

A sad konkretno. Premda je Volkswagen Passat cjenjeniji na tržištu rabljenih, ne znači da je nužno i bolji izbor. Naime, 10 do 20 posto je skuplji i deset puta podložniji krađi nego Opel Vectra istog godišta i slične kilometraže. Stoga je nakon kupnje preporučljivo ugraditi mehaničku blokadu mjenjača, bez obzira na godine.

Različite tehnologija ubrizgavanja, pumpa-brizgaljka (PDE), odnosno common-rail (CR), nije presudna i slične su pouzdanosti, a oba motora imaju problema sa zamašnjakom podijeljene mase. Uz to je kod Volkswagenovog osjetljiv mjerač protoka zraka, a kod Opelovog EGR ventil (za povrat ispušnih plinova).

Autor:Auto Doktor
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.