Volkswagen Golf 8 i Volkswagen Passat B8 2023. dobivaju zajedničkog nasljednika!

Autor: Auto Doktor

Volkswagen Golf 9, rastegnut na 438 cm, bit će kompaktna verzija zajedničkog modela, Volkswagen Passat B9 limuzinska, a Volkswagen Passat Variant B9 karavanska. Farovi s obrvama nestaju…

Tvrtka iz Wolfsburga težište stavlja na razvoj električnih modela, Volkswagen ID.3 i Volkswagen ID.4 dolaze u žarište zanimanja. Ipak, još uvijek glavni aduti su slavni modeli Volkswagen Golf 8 i Volkswagen Passat B8. Zbog toga će ipak dobiti sljedeću generaciju.

Dobit će zajedničku izvedbu (i do sada je to bilo u 90 posto mehanike), a uzima se u obzir da Volkswagen Passat B8, koji u srpnju slavi sedmi rođendan i dalje se prodaje vrlo dobro, a Volkswagen Golf 8, uveden u veljači prošle godine startao je lošije od očekivanja – dijelom zbog korone, ali ipak nije najsretnije dizajniran, a ima pritužbi i na štednju u izvedbi.

Razvija se zajednički projekt, posljednji s ‘toplinskim motorima’ i na koncernskoj platformi za poprečno ugrađen motor MQB, treće generacije, s udjelom čelika visoke čvrstoće HTS i ultravisoke čvrstoće UHTS povećan na 55 posto. To će doprinijeti poboljšanju sigurnosti, dinamičkih karakteristika i smanjenju potrošnje.

Volkswagen Passat B9 prvi dolazi na red i mogli bi ga upoznati već na proljeće 2023., u limuzinskoj verziji te karavanskoj Volkswagen Passat Variant B9. A početkom 2024., kao kompaktna izvedenica, stići će posljednji, Volkswagen Golf 9, rastegnut na blizu 4,4 metra, koji neće imati kontroverzna svjetla ‘s obrvama’.

Osnovne će verzije biti blago-hibridne, s remenskim 48V sustavom starter-generator, a uz turbobenzinca 1.5 eTSI, važan u ponudi bit će unaprijeđeni 2.0 TDI. Najvažnije će biti plug-in-hibridne verzije. Svi će motori biti usklađeni s ekološkim normama Euro 7.

Dakle, oni koji su prerano otpisali benzince i dizelaše trebat će još pričekati. Volkswagen Golf 9 i Volkswagen Passat B9 ‘u igri’ će biti do 2030…




Slike: Ž. M.

Autor:Auto Doktor
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.