fbpx
Foto: Darko Tomas/CROPIX/Ilustracija

VIŠE VAS NEĆE MOĆI PLAŠITI ‘NA REPU’: Dolazi tehnologija koja će možda sve promijeniti

Autor: Ivan Lukač

Subaru je u Sjedinjenim Državama prijavio patent za sustav koji bi trebao spriječiti da vozači ne drže dovoljan razmak između automobila na cesti. Razlog je vrlo jasan. Očito je Subaru bilo dosta vozača koji se voze u “gepeku” drugih.

Riječ je o kombiniranoj tehnologiji koja koristi biosenzore, kamere i tehnologiju prepoznavanja lica vozača. Potom sustav s umjetnom inteligencijom analizira kretanje pojedinog vozila u vožnji kao i svih ostalih vozila u blizini te “proučava” ponašanje vozača u konkretnim situacijama.

Sistem ima za cilj detektirati emocionalne reakcije vozača na pojedine situacije u vožnji. Može prepoznati uznemirenost vozača u trenutku kad mu je drugo vozilo “vozi na repu”, ali i stanja, poput frustracije vozača koji vozi preblizu vozila ispred. Dakle, psihijatar u neku ruku.


Moderni svijet

Također, reagira na emocionalni stres te umjetna inteligencija s bazom prikupljenih podataka reagira i povezuje loše manevre u vožnji s povećanim emocionalnim stresom.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Subaru Crosstrek a funkcionira tako da sustav može utvrditi da se približava brže vozilo straga te da postoji povećani rizik od kolizije. Potom bi aktivirao zvučni signal upozorenja, ili sliku na ekranu multimedije kako bi obavijestio vozača o situaciji i predložio radnju koju treba poduzeti.

Ideja je doprinos vozaču da bude bolji i sigurniji za volanom za što veću sigurnost. Eto, ovaj moderni svijet ide sve dalje pa tako više neće biti ni problema s razmakom.

Autor:Ivan Lukač
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.