(VIDEO, FOTO) Najprodavaniji bavarski SUV dobiva plug-in hibrid xDrive25e/220 KS, za 7,0 s do stotke i doseg na struju 57 km

Autor: dr. sc. Željko Marušić

Kad je u lipnju 2015. predstavljen BMW X1 druge generacije pale su posljednje dogme koncerna kultnog koncerna iz Münchena…

U BMW-ov SUV-program, pokrenut 1999. modelom X5, koji je ubrzo s trona luksuzno-sportskih SUV-ova skinuo Jeep Grand Cherokee (do danas ih je prodano više od dva milijuna) 2003. je stigao ‘srednji’ X3, a 2009. i ‘mali’ X1.

Svi su imali klasičnu BMW-ovu koncepciju, s motorom uzdužno sprijeda i pogon, izvorno, straga, na kojeg je dodan prednji (4×4). Dakle, pred ljeto 2015., kad je došao BMW X1 serije F48, napravljen je koncepcijski ‘Koperikanski obrat’ u već uspješnom, etabliranom SUV, odnosno crossover-programu.

Drugi je BMW X1 dobio motor poprečno sprijeda, 3-cilindarsku osnovnu koncepciju i izvorno prednji pogon, koncepciju izvedenu iz koncepcije novog modela Mini iz 2001. (legendarna britanska marka je od 2000. u vlasništvu BMW-a), po kojoj su 2014. izvedeni BMW 2 Active Tourer i ubrzo 2 Gran Tourer.

Ta se koncepcija pokazala uspješnom, jer je X1 postao najuspješniji SUV iz Münchena, koji je u prošloj godini, širom svijeta, prodan u 287.000 primjeraka. U petoj je tržišnoj godini ipak došlo vrijeme za osvježenje. Naravno, u sklopu novog imidža marke dobio je nove, veće ‘bubrege’ na maski te izgleda uglednije.




U kombinaciji s LED svjetlosnim elementima sprijeda i straga, dorađene branike i otvore za zrak, model za 2020. izgleda uglađenije i naprednije. Sve verzije, od već dobro skockane osnovne do M Sport, dobivaju vlastiti stilski identitet u unutrašnjosti.

Sjedala su ugodnije profilirana i s novim presvlakama. Novi središnji ekran iDrive, veličine do 10,25 inča, multimedijskog sustava, stvara luksuzni, hi-tech ugođaj. Sustavom se može upravljati okretnim gumbom, dodirom ekrana ili glasom, uz povećan raspon ‘digitalnih usluga’.

Svaka čast benzincima, ali ‘glavnu riječ’ u paleti imat će dizelaši od sDrive16d sa 116 KS (prednji pogon) do xDrive25d od 231 KS (4×4), koji već sada ispunjavaju ekološke norme Euro 6d, koje će vrijediti od rujna 2021. Turbobenzinci su oplemenjeni 48-voltnom blago-hibridnom tehnologijom, što im smanjuje potrošnju goriva i emisiju štetnih plinova za 5 do 10 posto.




Novost je plug-ih hibrid xDrive25e, koji će se pokretati 3-cilindarskim turbobenzincem 1.5 snage 125 KS, na prednjim kotačima, a stražnje okreće elektromotor snage 70 kW (95 KS) i okretnog momenta 165 Nm (već od nula okretaja).

S ukupnih 220 KS i benzinsko-električnim pogonom 4×4 do stotke ubrzava za 7,0 sekundi, a najveća je brzina 192 km/h (to je ‘okruglo’ 120 mph, jer je američko tržište – udarno. Litij-ionska baterija kapaciteta 9,7 kWh omogućava 57 km vožnje samo na struju.

Punjenje preko 3-faznog sustava Wallbox traje 3,6 sati, a brzim punjačem, na doseg od 50 km, baterije se strujom mogu nabiti za samo 35 minuta.

Autor:dr. sc. Željko Marušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.