(VIDEO) ASR, ASC+T, Traction Control, što je to?

Autor: Auto Doktor

ASR, ASC+T, Traction Control… nazivi su za elektroničko-hidraulički sustav za sprječavanje proklizavanja pogonskih kotača…

Nakon otpora kotrljanja, analizirajmo i ASR. To je kratica od njem. Antriebsschlupfregelung, što znači kontrola pogonskog proklizavanja. Taj se izraz udomaćio, premda se za isti sustav koriste i oznake ASC+T (Automatic Stability Control + Traction) ili skraćeno ‘traction control’.

Riječ je o elektroničko-hidrauličkom sustavu za sprječavanje proklizavanja pogonskih kotača, koji je u spregu sa sustavima ABS i ESP. Svaki je kotač opremljen senzorom vrtnje, a signali se za potrebe svih sustava obrađuju u središnjem računaru.

Uzima se u obzir razlika brzine vrtnje na vanjskom i unutarnjem kotaču u zavoju, ovisno o zakrenutosti kotača.

Ako se jedan kotač počne okretati brže, što se na pravcu događa ako je jedan kotač na podlozi nižeg koeficijenta trenja, a u zavoju zbog rasterećenja unutarnjeg kotača pod djelovanjem centrifugalne sile, upravljački modul to registrira i aktivira kočnicu na tom kotaču.

Za to je zadužen hidro-pneumatski spremnik u okviru električnog hidro motora. Kočenjem kotača koji je počeo proklizavati, pogonski se moment preko diferencijala prenosi na suprotni kotač (koji ima kontakt s pologom) i automobil dobiva potisak.

Time se postiže efekt zatvarače diferencijala. Sve se to dešava u desetinkama sekunde. Istodobno se dozirano smanjuje snaga motora. Toyota taj sustav označava TRC (Toyota Traction Control System).

 

Autor:Auto Doktor
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.