Rimac

VELIKI USPJEH RIMCA: Policija Cape Towna kupila njegove električne bicikle – za borbu protiv kriminala!

Autor: Marcel Holjevac

Grad Cape Town kupit će flotu električnih bicikala za borbu protiv prave bujice kriminala na planini Table Mountain. Ta planina ravnog vrha, po kojem je dobila ime, zaštitni je znak grada i vrlo popularno turističko odredište do kojeg vodi žičara, a kako u Južnoj Africi buja kriminal, nedavno je postala i popularno odredište kriminalaca koji ne samo pljačkaju, nego i ubijaju turiste.

Mountain bike rider piše kako se policija Cape Towna u Južnoafričkoj Republici odlučila protiv epidemije ubojstava i silovanja na dotičnoj planini boriti koristeći Greyp G12 e-bicikle, proizvod tvrtke Rimac iz Svete Nedjelje, koji na struju postižu brzinu od 70km/h. Motocikli, čak i oni električni, bi na planinskim puteljcima bili ilegalni za upotrebu, ali kako se tehnički radi o biciklu, za Rimčev Greyp nema problema. Zašto električni? Iz ekoloških razloga, naravno: vozila s motorom s unutarnjim sagorijevanjem se inače u pravilu ne mogu koristiti u nacionalnim parkovima i zaštićenim područjima, i tu je područje gdje za Rimčev proizvod ima puno prostora.

Bicikli imaju specifikacije poput onih za “World Cup downhill”, s RockShox Boxxer prednjim vilicama, RockShox Vivid ovjesom i Shimano Saint kočnicama, koje se kod spuštanja koriste za regeneraciju, odnosno punjenje baterija, čime se produljuje doseg. “Nadamo se da kotači Rimčeve vlastite proizvodnje mogu izdržati udarce pri tako velikim brzinama”, pišu u MBR-u, specijaliziranom časopisu koji se bavi brdskim biciklizmom. Okvir Rimčevog bicikla je čelični, a vanjski paneli su od karbonskih vlakana. Vrijeme punjenja je kratkih 80 minuta, a doseg popriličnih 120 kilometara. Baterije su vrlo lagane i velikog kapaciteta, po čemu je Greyp trenutno vodeći na tržištu. Cijena svakog bicikla je popriličnih 8.440 eura, bez prijevoza i davanja. Točan broj bicikala koji namjeravaju kupiti nije objavljen, no to je svakako dobra vijest.

Policija Cape Towna trenutno koristi flotu terenskih motocikala i drugih terenskih vozila kako bi patrolirala tim prostorom, no ta vozila, kažu, nemaju svestranost i univerzalnost te ne mogu doći do svih skrovitih mjesta na planini, koja se prostire na ogromnoj površini. Robbie Roberts, šef policije grada Cape Towna, rekao je za lokalni medij “Cape Talk”: “Možete ga prebaciti na struju i njime obići cijelu planinu. Ono što je također jako dobro je da se otključava otiskom prsta, pa ga samo vlasnik može pokrenuti.” U policiji Cape Towna se nadaju da će se upotreba tih bicikala također, zbog ekoloških i praktičnih razloga, proširiti na plaže i ostale dijelove grada, te smatraju da će time i znatno uštedjeti u odnosu na uobičajena patrolna vozila, zbog niskih troškova održavanja i korištenja. “Bicikli zvani Greyp su uvozni, i kombinacija su motocikla i normalnog bicikla”, rekao je Robberts. Šteta da niti jedan od medija koji je prenio pisanje gradskog dnevnika “Cape Talk“, kao ni šef policije, nije naveo odakle su uvezeni…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.