Nikola Cutuk/PIXSELL

Većina vozača zimi ponavlja istu pogrešku: Gotovo svi to rade, a ne bi trebali

Autor: Z.S.

Sigurno ste već već negdje pročitali kako je vožnja djece u automobilima dok nose debelu zimsku jaknu rizično i da to ne biste trebali raditi. A nedavno istraživanje njemačkog autokluba (ADAC) dodatno naglašava da nije preporučljivo ni odraslima voziti se dok su odjeveni u zimske jakne. Korištenje sigurnosnih pojaseva u vozilima je neupitno obavezno i dokazano smanjuje ozbiljnost ozljeda u slučaju prometnih nesreća.

No, zimska jakna može uvelike utjecati na učinkovitost sigurnosnih pojaseva. Prema ADAC-ovom crash testu provedenom pri brzini od 16 km/h, što je prosječna vrijednost kad na stražnji kraj vozila naleti drugo vozilo, utvrđeno je da se zbog zimske odjeće pojasevi ne priljepljuju izravno uz tijelo. Oni se pomiču i ne zadržavaju se u optimalnim položajima, što može rezultirati ozljedama čak i pri nižim brzinama.


Povećava rizik od ozljeda

Kritično je što donji dio pojasa nije čvrsto postavljen na području kukova, već nešto više, što povećava rizik od ozljeda jetre, slezene i sličnih ozljeda u slučaju nesreće. Preporuka je stoga da ako je moguće, izbjegavajte putovanje vozilom noseći debelu zimsku jaknu te se uvijek povežite sigurnosnim pojasevima kako biste smanjili rizik od ozljeda u slučaju nesreće.

 

Korisni savjeti za sigurnu vožnju po zimskim uvjetima

Pripremite vozilo

Redovito održavajte vozilo, uključujući pregled guma, kočnica, ulja i tekućine za hlađenje. Gume trebaju imati dobar profil i biti prikladne za zimske uvjete.

Prilagodite brzinu
Smanjite brzinu i prilagodite je uvjetima na cesti. Zimski uvjeti mogu rezultirati skliskim cestama, pa vožnja pri nižim brzinama daje više vremena za reakciju.

Držite razmak

Povećajte razmak između vašeg i vozila ispred. To vam daje dovoljno prostora za zaustavljanje u slučaju neočekivanog kočenja ili klizanja.

Koristite svjetla

Upotrijebite svjetla na vozilu – dnevna svjetla ili svjetla za maglu, ovisno o uvjetima vidljivosti, kako bi drugi vozači bolje vidjeli vaše vozilo.
Budite oprezni pri skretanju i kočenju

Prilikom skretanja i kočenja budite naročito oprezni, jer su ceste skliske. Postupno i lagano kočite i upravljajte vozilom.

Proširio se opasan trend među vozačima: ‘Posljedice mogu biti fatalne’

Pravilno koristite lance za snijeg

Ako su uvjeti izuzetno zahtjevni, koristite lance za snijeg prema uputama proizvođača kako biste povećali trakciju i stabilnost vozila.

Ostanite informirani

Pratite vremenske prognoze i stanje cesta. Ako su uvjeti iznimno loši, razmislite o odgađanju putovanja ili prilagodbi rute.

Od sutra na snazi nova pravila za vozače: Neposlušne čeka kazna

Imajte odgovarajuću opremu

U vozilu imajte deke, alat, svjetiljke, telefone i punjače u slučaju da ostanete zaglavljeni ili imate problem na putu.

Prilagodite se uvjetima vidljivosti

Ako su uvjeti vidljivosti loši, poput snijega, magle ili jakih padavina, vozite sporije i pažljivije.

Vožnja oprezno

Vožnja po zimskim uvjetima zahtijeva dodatni oprez. Budite strpljivi i fokusirani na cestu kako biste smanjili rizik od nezgoda.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.