Cropix/Screenshot

Većina ne zna čemu služi polugica na unutarnjem retrovizoru, a može biti izrazito korisna

Autor: Z.S.

Mnogi ljudi ne znaju za brojne skrivene funkcije u automobila. Primjerice, da vizir za sunce ne štiti od bljeska samo sprijeda, nego može štititi i sa strane, nadalje poluga ispod volana služi kako bi se on mogao prilagoditi po visini, dok poluga ili gumb na unutarnjem retrovizoru služi tome da štiti od svjetlosti farova iza vašeg vozila.

Također, za one koji ne znaju i sigurnosni pojasevi mogu se prilagoditi po visini vozača dok na stražnjim vratima postoji sigurnosni ‘osigurač’, kako vam dijete u vožnji ne bi moglo otvoriti vrata Sve su to samo neke od skrivenih funkcija koje je i na TikToku pokazala jedna korisnica.

@chequanxiaoqiao

Only 5% of People Know These 10 Secret Car Features!car driving tips carsoft

♬ original sound – Chequanxiaoqiao – Chequanxiaoqiao

Zimska oprema

U međuvremenu, za one koji ne znaju, od srijede su na snazi nova pravila za vozače. Naime, korištenje zimske opreme na vozilima obvezno od 15. studenog do 15. travnja.

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 t , smatraju se zimski pneumatici (M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm na svim kotačima i s lancima za snijeg ili uređajima namijenjenima za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače.
Zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 t, smatraju se zimski pneumatici (M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg ili uređaji namijenjeni za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače,

Zimskom opremom autobusa sukladno, smatraju se zimski pneumatici (M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg ili uređaji namijenjeni za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače.
Foto: Robert Fajt / CROPIX/Ilustracija

Moraju odgovarati i dimenzijama

Kako su upozorili iz MUP-a, pneumatici na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama koje je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjeni za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo može kretati, ili najveće brzine koju dozvoljava ograničivač brzine ugrađen na to vozilo, te moraju biti tako dimenzionirani da izdrže najveće dopušteno osovinsko opterećenje vozila. Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne) konstrukciji (radijalne/dijagonalne itd.) i marki/tipu.

Vrijedi napomenuti i da će se novčanom kaznom u iznosu od 660,00 do 1990,00 eura kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Kazne

Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 190,00 do 660,00 eura i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 130,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Većina vozača zimi ponavlja istu pogrešku: Gotovo svi to rade, a ne bi trebali

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.