Foto: Vlado Kos / Cropix

Upozorenje za prebrze vozače u Hrvatskoj, ovo im se nikako neće svidjeti

Autor: Dnevno.hr/KIR

Loša vijest dolazi za vozače koji vole malo prejako nagaziti na papučicu gasa. Naime, počevši već od ljeta broj fiksnih radara koji vrebaju neoprezne i prebrze vozače dramatično će se povećati.

U Ministarstvu unutarnjih poslova još prošle su godine naručili ukupno 86 fiksnih uređaja i 194 kućišta. Sav bi materijal trebao biti isporučen zaključno s 2026. godinom. Tako bi 2024. trebala biti zapamćena kao godina u kojoj će se dogoditi najveći porast radara na hrvatskim prometnicama otkako se nalaze u uporabi.

U ovom trenutku na hrvatskim prometnicama se nalazi 117 fiksnih radara za nadzor brzine, a pripadajuća su kućišta osvanula na 399 različitih lokacija.

Foto: Vlado Kos / Cropix

Lokacije ostaju enigma

Iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) još prije ljeta planiraju postavljanje 37 fiksnih uređaja i 111 kućišta, a potom do kraja kalendarske godine novih 19 uređaja i 37 kućišta. Matematika je tako jasna, do kraja godine na prometnicama će vozače vrebati 56 novih fiksnih radara raspoređenih u 148 kućišta.

Ono što zasad ostaje enigma je lokacija na kojem će novi radari biti postavljeni. Kako se saznaje iz policije, lokacije još nisu točno definirane, ali svakako će biti riječ o mjestima na kojima se događa statistički najviše nesreća koje su prouzročene prekomjernom brzinom.

Sukladno svemu navedenom očekuje se drastično povećanje kazni za prekomjernu brzinu, čak i do 50%, posebice jer barem u startu vozači neće biti upućeni u to odakle im radari prijete. Zanimljiv je podatak i da će novi radari imati funkciju očitanja registarskih pločica (ANPR) i bit će u realnom vremenu povezani sa središnjim serverom Ministarstva unutarnjih poslova, njima se neće moći detektirati prekršaj poput razgovora na mobitel tijekom vožnje ili neko drugi prekršaj dok ne dođe do prekoračenja brzine vožnje.

Ovakvu polarnu svjetlost još niste vidjeli: Dosad se mislilo da je ova boja aurore nemogućaAutor:Dnevno.hr/KIR
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.