Foto: Marko Todorov / CROPIX

Upozorenje vozačima: Na snagu stupila velika promjena u prometu, a uskoro ide još jedna

Autor: Z.S.

S prvim danom studenog stupila je velika promjena u prometu. Naime, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/19) na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka (preporuča se korištenje dnevnih ili kratkih svjetala tijekom cijele godine). Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

Novčanom kaznom u iznosu od 30 eura kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno navedenim odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.


Ulica grada Vukovara.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Upozorenje za bicikliste i kazne

Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno na stražnjoj strani.

Također, vrijedi napomenuti kako na vozilu u prometu na cesti noću i u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti upaljena svjetla i to:

-na motornom vozilu osim mopeda i motocikla bez bočne prikolice, najmanje dva bijela ili žuta svjetla na prednjoj strani i paran broj crvenih svjetala na stražnjoj strani,

-na mopedu i motociklu bez bočne prikolice najmanje jedno bijelo ili žuto svjetlo na prednjoj strani i najmanje jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama za vozače koji krše spomenute zakonske odredbe predvidio je novčanu kaznu u iznosu od 60 eura.

Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Ide još jedna promjena

Vrijedi napomenuti i da od 15. studenog na automobilima bit će obavezna zimska oprema u situacijama kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica. Ta će obaveza biti na snazi do 15. travnja.
Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijeva se četiri zimska pneumatika (M+S) ili
četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim na postavljanje na pogonske kotače.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Važne upute

Vozači su također dužni, prije uključivanja u promet, na vozilu očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu. Za vozila koja ne budu imala propisanu zimsku opremu propisana je kazna od 660 do 1990 eura za pravne ili fizičke osobe.

Za isti prekršaj kaznit će se od 190 do 660 eura odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne ili područne samouprave. Vozaču će zbog tog prekršaja biti izrečena kazna od 130 eura.

Policija će vozačima čija vozila ne budu imala zimsku opremu narediti da odmah prekinu vožnju ili da nastave kretanje na cesti na kojoj je to dopušteno ili pak da upotrijebe zimsku opremu.
 

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.