Über Elfer: Najjači Porsche 911 svih vremena, s benzinsko-električnih 700 KS

Autor: dr. sc. Željko Marušić

I nad Porscheom 911 ima Porsche 911, and Elferom ima Elfer. Najavljen je istinski Über Elfer s više od 700 KS. I to kakav?

Naravno, hibridni – Porsche 911 Hybrid. Pogonsku mehaniku osnovnog modela Porsche 911 Turbo S, sa serijskih 580 KS.

Pojačava ga elektromotor od okruglo 100 kW, koji vršnu snagu podiže iznad 700 KS. Na sve kotače se usmjerava preko PDK, sekvencijalnog automatskog mjenjača s dvostrukom spojkom i sedam stupnjeva, s mogućnošću izbora pet dinamika vožnje.

Taj benzinsko-električni ‘barut’, s gotovo 1000 Nm ‘tenkovskog’ momenta omogućava ubrzanje do stotke za 2,6 sekundi, a s posebno prilagođenim sustavom ‘letećeg starta’ Launch control moguće je i katapultiranje za samo 2,5 sekundi. Najveća je brzina 335 km/h.

Tim Top Gun performansama prilagođena je i izvedba, s karbo-keramičkim diskovima promjera 430 mm. No, ono što je najzanimljivije, 48-voltni hibridni sustav omogućava do 60 km vožnje uz brzinu ograničenu na 160 km/h, pa se ovaj Über Elfer: danima može voziti bez kapi potrošenog goriva.

Samo je letjeti ljepše…

Autor:dr. sc. Željko Marušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.