Foto: Facebook / Wolven City

TOYOTA KREĆE U VELIKI PROJEKT GRADNJE GRADA BUDUĆNOSTI: Već u početku imati će više stanovnika od nekih hrvatskih sela

Autor: Andrej Jelušić

Toyota Motor Corporation Woven Planet, tvrtka iz Toyota Grupe koja se bavi nizom projekata za razvoj mobilnosti utemeljenih na softveru, položili su kamen temeljac za izgradnju Woven Cityja.

Wolven City ili prevedeno na hrvatski Pleteni grad nalazi se na starom skladištu automobila uz nekadašnji proizvodni pogon Higashi-Fuji, u Japanu.

Toyota je ovaj projekt najavila još u siječnju na sajmu CES 2020 u Las Vegasu, a koji za cilj ima neprekidno ostvarivati napredak radi postizanja boljeg društva ubrzavanjem tehnološkog ciklusa i razvoja usluga. Biti će to Toyotin grad budućnosti.

Riječ je o projektu koji će pokazati pristup razvoju zajednice s čovjekom u središtu. U Toyotinom prelasku s proizvođača automobila na tvrtku za mobilnost, ovaj projekt će oživjeti nove tehnologije u stvarnom svijetu kroz veliki broj područja, kao što su automatizirana vožnja, osobna mobilnost, robotika i umjetna inteligencija (AI).

Woven City će imati tri vrste ulica međusobno isprepletenih, jednu samo za automatiziranu vožnju, jednu za pješake, te jednu za pješake u vozilima za osobnu mobilnost. Bit će i jedna podzemna cesta za prijevoz roba.

Ova zajednica će krenuti s otprilike 360 stanovnika, uglavnom starijih osoba, obitelji s malom djecom, i izumitelja, te će vremenom narasti na preko 2.000 stanovnika, uključujući zaposlenike Toyote. Infrastruktura Woven Cityja ima za cilj stvoriti okoliš u kojem pravovremeno nastaju izumi koji imaju potencijala rješavati društvene probleme.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.