Top gun dvosjed juri brže od400 km/h, stotku hvata za 2 s i ima autonomiju 1000 km…

Autor: dr. sc. Željko Marušić

Potres koji je izazvala prezentacija električnog sportskog crossovera Tesla Cybertruck, koliko god je (uz pozitivne) izazvala i negativne reakcije, pomogla je američkoj tvrtki da dođe u samo središte zanimanja u automobilskoj branši.

Elon Musk je to iskoristio za najavu još jednog jedinstvenog projekta, Tesla Roadster. Riječ je o ultrasportskom dvosjedu, s karoserijom od laganog, ultračvrstog kompozitnog materijala, koji se ispituje i dozirano pušta u informacijski opticaj već dvije godine.

Razmatraju se dvije koncepcije pokretnog krova, s elektrohidrauličkim mehanizmom i na skidanje i stavljanje.

S dva elektromotora, za prednje i stražnje kotače, ukupne instalirane snage 1900 kW i tenkovskog okretnog momenta od 10.000 Nm, koji se napajaju litij-ionskim baterijama kapaciteta 200 kWh, postiže impresivne performanse.

Tesla Roadster do 100 km/h ubrzava za okruglo dvije sekunde, postiže više od 400 km/h, a doseg je čak 1000 km (naravno u normalnoj vožnji po prometnim propisima).

Cijena osnovne verzije (bez doplata) je 200.000 dolara. Već se primaju rezervacije od 50.000 dolara.

This image requires alt text, but the alt text is currently blank. Either add alt text or mark the image as decorative.




Autor:dr. sc. Željko Marušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.