Thomas Hancock 21. studenoga 1843. patentirao vulkaniziranu gumu

Autor: Dino Milić-Jakovlić

Englez Thomas Hancock (1786 – 1865), stariji brat Walthera Hancoska, izumitelja gume za žvakanje i uspješnog proizvođača vozila na parni pogon, kao treće od 12-ero djece trgovca drvima i proizvođača ormara,..

Potreba za učinkovitim hidroizolacijskim sredstvom privukla je Hancocku pozornost na gumu. U travnju 1820. patentirao je indijanske gumene oblogeza razne vrste odjeće, poput rukavica.

U studenom 1843. Hancock je dobio britanski patent za svoju inačicu vulkanizacije, patent koji je spriječio da Charles Goodyear (1800-1860) osigura britanski patent za njegov izum vulkanizacije. Premda su i Hancock i Goodyear tvrdili da su izumitelji gume modificirane sumporom, obojica su im vjerojatno prethodili Lüdersdorf, Bergius, Leuchs, van Geuns…

Dodavanje sumpora pod toplinom Brockedon i Hancock nazvali su vulkanizacijom. kasnije je patentirao svoje otkriće da ako se do 30 posto sumpora doda guma, dolazi do tvrdog, krutog, termoplastično oblikovanog proizvoda.

Autor:Dino Milić-Jakovlić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.