Foto: Ranko Suvar / CROPIX/Ilustracija

SUSJEDI IDU U ZELENO! Stotine milijuna za novi projekt, zabrinuo ih jedan podatak

Autor: Ivor Krapac

S dolaskom ljeta u kojem je, kao i uvijek, u fokusu promet zbog odlaska na godišnje odmore, u Sloveniji su napravili novi korak prema tome da njihov promet ubuduće bude – zeleniji, s manje štete za okoliš.

To najavljuje novi projekt izgradnje punionica kojima bi se olakšalo posjedovanje električnih vozila u situaciji u kojoj Slovenija za sada stoji dosta slabo.

Približio je to Auto Klub, donoseći informaciju da je preklani u hrvatskom zapadnom susjedstvu udio električnih vozila bio na 1,3 posto. Taj podatak bio je zabrinjavajuć, no nakon toga, podaci o lanjskoj godini govorili su da se dogodilo povećanje broja električnih vozila na slovenskim cestama na gotovo 9.500, što je bilo povećanje veće od 40 posto u odnosu na godinu ranije.


Nove punionice

Sada se u Sloveniji zamah električnih vozila na cestama nastavlja, a u skladu s time, traži se i način da budu dostupne nove punionice.

Slovenija se okreće zelenom, čišćem prometu uz poticanje izgradnje punionica i na mjestima gdje za to ne postoji opipljivi komercijalni interes, a ne samo na lokacijama koje se smatraju komercijalno održivima.

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX/Ilustracija

Procjenjuje se da će u Sloveniji zbog toga biti izdvojeno oko 230 milijuna eura. Procjenu tolikog troška izgradnje iznijelo je tamošnje Ministarstvo okoliša, klime i energije.

Kako do tog novca doći? Po informaciji koju je prenio Auto Klub, dio novca je europski, iz projekta RePowerEU, a dio od naknada za registraciju vozila i od Nacionalnog klimatskog fonda u hrvatskom zapadnom susjedstvu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.