Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

STRAHUJU ZA MOSTOVE I NESREĆE: ‘Električna vozila su teška, moramo biti oprezni’

Autor: Dnevno.hr/P.V.

Pojava električnih automobila mijenja neke stvari na tržištu, a morat će se obratiti pozornost i na neke druge stvari, na koje se možda na prvu i nije toliko računalo…

Evo jedan primjer s Otoka. Naime, sve više električnih vozila nalazi se na cestama Velike Britanije, a proizvođači povećavaju proizvodnju i razvijaju automobile s većim baterijama kako bi poboljšali domet i ukupnu praktičnost.

S druge strane, raste ukupna masa vozila, a infrastruktura je stara i pitanje je može li podržaviti nova opterećenja.


Velike promjene

Stručnjaci su nedavno istaknuli problem koji se tiče starijih višekatnih parkirališta – stare strukture mogu biti u opasnosti od urušavanja zbog povećane mase novih automobila. Električna vozila puno su teža od današnjih uobičajenih benzinskih ili dizelskih automobila, a sigurno su glomaznija od modela koji su bili na cestama prije pedeset i šezdeset godina – kada je izgrađeno puno parkirališta na kat.

Kako bi se riješio problem, uvode se nove smjernice o ograničenjima težine na parkiralištima.

Chris Whapples, građevinski inženjer, konzultant za parkirališta i čovjek koji stoji iza novih smjernica, rekao je za The Telegraph:

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX/Ilustracija

“Ne želim biti paničar, ali definitivno postoji potencijal da se uruše neka od prvih napravljenih parkirališta koja su u lošem stanju.”

Tu ne završavaju problemi, s obizrom na to da su vladini ministri također sugerirali da bi lokalna vijeća trebala provjeriti ograničenja težine na mostovima – kako bi se osiguralo da se neće srušiti s povećanjem broja težih električnih automobila koji se kreću preko njih. Član Parlamenta, Torijevac Greg Knight, komentirao je:

“Električna vozila mogu biti do 33 posto teža od ekvivalentnih vozila na benzinski pogon i važno je da oni koji brinu o sigurnosti naših cesta i mostova to uzmu u obzir.”
Autor:Dnevno.hr/P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.