Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Stižu velike promjene oko vozačkih dozvola: Evo što nas čeka

Autor: F.F

Europski parlament je usvojio prijedlog novih pravila o vozačkim dozvolama, s 339 glasova za, 240 protiv i 37 suzdržanih. Među protivnicima bilo je 11 hrvatskih eurozastupnika. Prema novim pravilima, vozači početnici će morati proći dvogodišnje probno razdoblje s određenim ograničenjima, a vozačke dozvole bit će važeće 15 godina za motocikle, automobile i traktore, te pet godina za kamione i autobuse.

Također, predviđa se samoprocjena fizičke i mentalne sposobnosti vozača prilikom izdavanja dozvola, a članice EU-a mogu odlučiti zamijeniti tu procjenu liječničkim pregledom. Uvodi se i digitalna vozačka dozvola dostupna na mobilnim telefonima. Nije podržan prijedlog da se skrati valjanost dozvola starijim osobama kako bi se izbjegla diskriminacija i osiguralo pravo na slobodu kretanja.

Kako bi se nadoknadio nedostatak profesionalnih vozača, omogućit će se 18-godišnjacima vožnja kamiona ili autobusa kapaciteta do 16 putnika uz potvrdu o stručnoj osposobljenosti. Također, predlaže se da se 17-godišnjacima omogući vožnja automobila ili kamiona uz pratnju iskusnog vozača, piše na stranicama Europskog parlamenta.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvati se nisu slagali

Cilj je osposobiti vozače za različite situacije i svjesnost o rizicima u prometu, pa će testovi za vozačku dozvolu uključivati vožnju u različitim uvjetima poput snijega i mrtve kutove. Hrvatski eurozastupnici su iznijeli svoje protivljenje, ističući da se pravila ne usmjeravaju dovoljno prema smanjenju prometnih nesreća i osiguranju veće sigurnosti.

Turudić komentirao prijavu suda zbog druženja s Mamićem: ‘Postoji jasan motiv’

Također su kritizirali prijedlog da se dopusti vožnja s 0,2 promila alkohola u krvi te su upozorili na visoku stopu smrtnosti na cestama u Hrvatskoj. Eurozastupnica Karima Delli nije potpuno zadovoljna prijedlogom, ističući važnost unaprjeđenja sigurnosti na cestama i stvaranja robusnijeg okvira koji bi zaštitio sve sudionike u prometu.
Ministri prometa država članica EU-a već su usvojili svoje stajalište u prosincu prošle godine, a daljnji rad na izmjeni direktive o vozačkim dozvolama bit će nastavljen u novom sazivu Europskog parlamenta.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.