Sportsko vozilo u komercijalnoj izvedbi

Autor: dnevno.hr

S pet naslova svjetskog prvaka u rallyju u konkurenciji proizvođača (WRC) i šest naslova svjetskog prvaka za vozača Sébastiena Loeba i suvozača Daniela Elenu, Citroën je ušao u povijest automobilskog sporta.

S toga su u Citroënu odlučili sportski auto napraviti I za svakodnevnu vožnju. Inženjeri Citroën Racinga su « prisvojili » vozilo Citroën DS3 te su ga dizajnirali po uzoru na Odjel za utrke i natjecanja. DS3 Racing će se komercijalizirati, u ograničenoj seriji od 1 000 vozila, od drugog polugodišta 2010.

Koncept se odlikuje značajkama koje pripadaju 100 % svijetu automobilskih natjecanja, kao što je uvođenje elemenata od karbona i specifične opreme proizašle iz navedenog svijeta. Razvijen od strane Citroën Racinga, njegov motor od 1,6 litre razvija snagu od 200 KS. Šasija i ovjesi su bili podvrgnuti visoko preciznom podešavanju. Cilj inženjera je bio dati prednost intenzivnom doživljaju vožnje i neprestanom « dijalogu » između vozača i ceste.

Dizajn koji ne ostavlja ravnodušnim

Dužine od 3,94 m, DS3 Racing je koncentrat sportskih obilježja. Vozilo DS3 Racing preuzima stilski kôd vozila DS3, ali se od navedenog razlikuje svojim obilježjima proizašlim iz svijeta automobilskih natjecanja, koja sugeriraju snažni i izražajni karakter vozila.

Na vozilo DS3 Racing su primijenjeni rezultati istraživanja aerodinamike proizašle iz svijeta automobilskih natjecanja. Opremljen je difuzorom sa završnom obradom od karbona čija je namjena zadržati stabilnost vozila pri visokim brzinama. Konačno, kromirani završetak ispušne cijevi predstavlja elegantni završetak linija vozila.

Navedena oprema, proizašla iz svijeta rallyja, jača odlučni sportski i atletski karakter vozila DS3 Racing.

Ekskluzivnost vozila DS3 će biti dodatno naglašena zahvaljujući izgledu razvijenom posebno za Salon u Ženevi; karoserija će biti tamno sive boje dok će krov, vanjski retrovizori i kočiona kliješta biti narančaste boje. Kromirana narančasta boja se pojavljuje na maski i naplatcima .
Ukrasne naljepnice na krovu, vratima prtljažnika i poklopcu spremnika za gorivo doprinose personalizaciji vozila.

Motor još izražajnijeg temperamenta

Performanse su temeljno obilježje vozila DS3 Racing. Razvijen od strane Citroën Racinga, na njegov motor je primijenjeno čitavo umijeće timova “Marke”, koja je pet puta osvojila naslov svjetskog prvaka u konkurenciji proizvođača na Svjetskom prvenstvu u rallyju (WRC) (2003., 2004., 2005., 2008. i 2009.).
Kako bi osigurali visoke rezultate, inženjeri su razvili ovaj motor na temelju motora 1,6 litre THP 150 i uložili dodatne napore kako bi mu povećali snagu, koja prelazi s 156 na 200 KS. Zakretni moment je također veći. Povećan je s 240 Nm na 275 Nm, što predstavlja povećanje od gotovo 15 %, te ostaje dostupan na širokom rasponu korištenja, čime jamči elastičnost i užitak u vožnji.

Povećanje snage i zakretnog momenta je rezultat brojnih promjena i poboljšanja uvedenih na mehaničke dijelove. Na taj način,turbina je prilagođena kako bi omogućila povećanje snage od 30 %. Mapiranje modula ubrizgavanja je također redizajnirano kako bi se izvuklo ono najbolje od ovog živahnog i snažnog motora. Konačno, ispušna cijev se sastoji od specifičnog završetka i prigušivača ispuha.

Ležanje na cesti koje povećava užitak u vožnji

Šasija i ovjesi vozila DS3 su bili predmetom visoko preciznog podešavanja. Na vozilu DS3 Racing, inženjeri su otišli korak dalje u odnosu na radove izvršene na vozilu DS3, zadajući sebi cilj intenzivnog doživljaja vožnje i neprestanog « dijaloga » između vozača i ceste. Definiran na taj način, DS3 Racing ima sve adute kako bi postao referenca u pogledu ležanja na cesti u svom segmentu.

Kako bi se doslovno „zalijepio“ za cestu, tragovi kotača sprijeda i straga su prošireni za 30 mm. Podvozje je također spušteno za 15 mm. Navedene izmjene omogućavaju temeljito poboljšanje ležanja na cesti vozila DS3.

Prednji i stražnji amortizeri su posebno kalibrirani kako bi kontrolirali masu vozila. Vozilo DS3 Racing je opremljeno specifičnim oprugama s povećanim stupnjem krutosti. Navedene izmjene omogućavaju poboljšanje pogona i stabilnosti ovog već izvrsnog vozila. Povrh toga, osiguravaju izvrsno praćenje neravnina na cesti te brže ulaske u zavoj, potpuno sigurno.

Još precizniji, upravljač je također prilagođen sportskom temperamentu vozila : mapiranje upravljača vozila DS3 Racing je specifično, dijagram servo upravljanja je izmijenjen i prilagođen novoj vrsti guma. DS3 Racing jamči vrlo dobar osjećaj u vožnji i izvrsno držanje pravca.

Navedenu snagu možete savršeno kontrolirati zahvaljujući kočionom sustavu koji je također definiran u skladu sa svijetom automobilskih utrka, a sve kako bi ga se učinilo izdržljivijim i učinkovitijim. Sprijeda, vozilo DS3 Racing je opremljeno kliještima s 4 klipa i specifičnim diskovima. Straga, vodeći računa o učinkovitosti, performansama i sigurnosti, serijski diskovi su bušeni. Konačno, na sustav za kontrolu putanje vozila (ESP) je primijenjeno specifično programiranje koje poboljšava živahnost, sportska obilježja i užitak u vožnji. Moguće je potpuno isključiti sustav, ovisno o željama vozača.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.