Netcarshow

ŠOK ZA ‘NAJSIGURNIJU’ MARKU: Zračni jastuk ubio vozača, povučeno na tisuće vozila

Autor: Andrej Jelušić

Volvo, koji slovi kao jedan od najsigurnijih proizvođača automobila, dospio je u ozbiljne probleme kada su metalni dijelovi mehanizma zračnog jastuka usmrtili vozača jednog starijeg modela,

Uslijed toga je u SAD povučeno 54.000 automobila, priopćilo je nadležno regulatorno tijelo.

Mehanizam je proizveo proizvođač auto-dijelova ZF/TRW, ali podaci pokazuju da taj sustav funkcionira slično smrtonosnim uređajima firme Takata.

Američka agencija za sigurnost prometa NHTSA je priopćila da zajedno s Volvom pregledava dokumentaciju o drugim modelima opremljenim tim sistemom zračnih jastuka i da će naknadno odlučiti o daljnjim koracima. ZF/TRW, čije sjedište je u Detroitu, danas nije odgovorila na pitanja je li sustav prodan drugim proizvođačima automobila.

NHTSA je navela da je eksplozija tog modela mehanizma, koliko se zna, prvi takav incident u svijetu. Volvo je naveo da će vlasnicima modela S60 i S80, proizvedenih od 2001. do 2003, zamijeniti zračne jastuke bez nadoplate.

Japanski proizvođač auto-dijelova Takata je koristio amonij-nitrat za stvaranje mini-eksplozije koja bi prilikom sudara napuhala zračni jastuk. Međutim, ta kemikalija s vremenom propada u kontaktu s vlagom u zraku. U tom slučaju eksplozija može raznijeti metalni kanister i poslati zrna metala u kabinu automobila.

Taj mehanizam je odgovoran za smrt 26 ljudi širom svijeta.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.