fbpx
Foto: Ranko Suvar / CROPIX/Ilustracija

SNIMKA S KAMERE MOŽE VAS OSLOBODITI KRIVNJE: Nova presuda na hrvatskom sudu to i dokazuje

Autor: Dnevno.hr/ I.L

Postoje pravila u pogledu pješačkog prijelaza kako za vozače, tako i za pješake. Sve piše u zakonu, no tko bi to čitao, tko bi se toga baš  pridržavao svih tih sitnica.

Ono što vozače svakako zanima, budući se zaista pješaci znaju „stvoriti“ ni od kuda na pješačkom prijelazu, imaju li oni kao vozači opasne stvari tj. automobila ikakve ili nikakve šanse ukoliko „udare“ pješaka na pješačkom prijelazu.

Nema dvojbi, postoje posebno ranjive skupine pješaka na koje vozač mora posebno paziti. Na dijelu ceste po kojem se kreću djeca, osobe s invaliditetom, starije i nemoćne osobe ili su postavljeni prometni znakovi o sudjelovanju tih osoba u prometu, vozač je dužan voziti s osobitim oprezom, takvom brzinom da vozilo može pravodobno zaustaviti u slučaju potrebe.


Kamera kao dokaz

Na obilježenome pješačkom prijelazu na kojem se prometom ne upravlja prometnim svjetlima ni znacima što ih daje ovlaštena osoba, pješak je dužan prije stupanja na pješački prijelaz obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja mu se približavaju.

Foto: Darko Tomas/CROPIX/Ilustracija

Snimke nadzornih kamera postaju iznimno korisne u posljednje vrijeme. Ukoliko snimka pokazuje eksplicitno da se netko teško ogriješio o svoju obvezu koja se ticala „zebre“, teško da joj sud neće povjerovati piše Revija HAK-a.

Snimke kamera, evidentno su spasonosne u takvim situacijama, kada jedna strana evidentno ne zbori istinu. Ne daje tek samo postojanje pješačkog prijelaza pješacima apsolutno pravo da zakorače i prijeđu, od njih se također očekuju provjere.

Autor:Dnevno.hr/ I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.