Volkswagen Golf 1.6 TDI – Je li bolji s 90 ili 105 KS?

Autor: Auto Doktor

Volkswagen Golf 1.6 TDI s 90 KS nastao je prigušenjem 1.6 TDI/105 KS, ima niži vršni tlak prednabijanja (1,1 umjesto 1,3 bara) i jednostavniji turbopunjač te je pouzdaniji i trajniji…

PITANJE ČITATELJA

Koja je razlika između turbodizelaša 1.6 TDI od 66 i 77 kW, koji su se ugrađivali u Volkswagen Golf sedme generacije? Je li i ovaj od 66 kW PD motor ili je riječ o common-railu? Koji je trajniji i lakši za održavanje…

ODGOVOR DOKTORA

Riječ je o, u osnovi istom motoru, osnovna je verzija sa 105 KS (77 KW i 250 Nm,= a verzija s 90 KS (66 kW i 230 Nm)  prigušena je verzija. Ima niži vršni tlak prednabijanja (1,1 umjesto 1,3 bara) i jednostavniji turbopunjač.

To je preporučljivija verzija, jer se može očekivati da je motor manje istrošen – zbog manjeg mehaničkog i toplinskog opterećenja je trajniji. Vozna svojstva su neznatno lošija, potrošnja slična, a potpada u nižu klasu obveznog osiguranja. Dakle, ako možete birati, izaberite verziju s 90 KS.

Ali, važnije od toga je da izaberete konkretno onu, koja je u boljem stanju. Moguće ga je potom ‘čipirati’, ali takve naknadne operacije ne preporučujemo (pogotovo ako se rad nestručno), ne savjetujemo, jer su povezane sa smanjenjem trajnosti motora.




Autor:Auto Doktor
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.