Treba li mijenjati hipoidno ulje u mjenjaču? Da, preporučljivo je svakih 60.000 km, najkasnije nakon 100.000 km!

Autor: Auto Doktor

Premda zbog znatno nižih radnih temperatura nego u motoru, ulje u mjenjaču ima višestruko dulji vijek od motornog, nije dobro nakon duljeg vremena, odnosno dosta prijeđenih kilometara, a pogotovo nikada, ne mijenjati ga…

Bez obzira radi li se o ručnom ili automatskom mjenjaču, nakon 60.000 km, odnosno najkasnije nakon tri godine, preporučljivo je izmijeniti hipoidno ulje. A 100.000 km trebao bi biti krajnji-krajnji rok.

Naime, u jednom i drugom slučaju radi se o mehanizmu za uključivanje različitih stupnjeva prijenosa, kod kojeg se u radu javlja više vrsta trošenja – abrazija, erozija, lom odnosno otkidanje čestica…

Dio tih čestica, uglavnom magnetičnih, nakuplja se na čepu, koji se nalazi na najnižem dijelu spremnika ulja mjenjača, a s unutarnje strane ima permanentni magnet. Ali, nemagnetične naslage ostaju u ulju, a veliki dio magnetičnih taloži se u utorima i uljnim kanalima.

Zbog svega navedenog ulje se u mjenjaču, ručnom i automatskom, tijekom korištenja prlja i degradira, a nakupljene čestice otežavaju podmazivanje. Ako se ne mijenja smanjuje mu se pouzdanost i skraćuje vijek.

Dakle, odmah izmijenite ulje u mjenjaču, vodeći računa da je propisane specifikacije, a može biti bilo kojeg proizvođača.




Autor:Auto Doktor
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.