Foto: Bozo Radic / CROPIX

Ovaj zvuk u autu mogao bi dovesti do trajnog oštećenja

Autor: Dnevno.hr/ I.L

Kada je potrebno zamijeniti zupčasti remen ovisi o vozilu. Intervali za nove automobile obično su između 100.000 i 200.000 kilometara. Točan interval zamjene naveden je u uputama za uporabu dotičnog vozila – također i u servisnoj knjižici, gdje je potrebno upisati promjenu.

Ulogu igra i starost zupčastog remena, koji se u novim automobilima treba mijenjati najkasnije u roku od deset godina. Ako niste sigurni, servisni centar može obaviti vizualni pregled zupčastog remena. Intervali zamjene mogu značajno varirati od modela do modela.


Npr.  VW Golf VI s popularnim 2.0 TDI motorom iz 2010. godine snage 140 KS ima servisni interval zamjene zupčastog remena od 210.000 kilometara.

Čudan zvuk

Troškovi zamjene zupčastog remena variraju kao i intervali. Koliko morate platiti ovisi o složenosti motora, lokaciji zupčastog remena u motornom prostoru i izboru radionice.  Cijene se kreću između 250 i 700 eura kod starijih modela.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Zamjena je posebno skupa za vlasnike modela kod kojih se zupčasti remen može promijeniti samo kada je motor skinut. Ovaj proces može potrajati do dva dana, a troškovi su u rasponu od četiri znamenke.

Čudan zvuk koji čujete zapravo je pokvareni zupčasti remen kojeg je potrebno što prije zamijeniti jer inače bi moglo doći do trajnog oštećenja motora.

Autor:Dnevno.hr/ I.L
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.