Lož ulje u Volkswagen Golf 1.9 SDI? Naravno, ne!

Autor: Auto Doktor

Lož ulje ne smijete koristiti u dizelskim motoru (Volkswagen Golf 1.9 SDI), jer je to zabranjeno (porezni prekršaj), a usto je neodgovarajućih svojstava i čistoće…

PITANJE ČITATELJA

Vozim Volkswagen Golf 1.9 SDI iz 2002., pa me zanima smijem li u njega ulijevati lož ulje koje je jeftinije od dizela, jer sam čuo da taj jednostavni motor može gutati sve (nema turbopunjača niti osjetljivih common-rail brizgaljki), također sam čuo da i trafo ulje može ići u dizel motore, ali da ih kvari…

ODGOVOR DOKTORA

Lož ulje, a pogotovo trafo ulje nepoželjno je za dizelske motore, ne samo novije proizvodnje, nego i starije, zbog nedovoljne čistoće (velik udio nečistoće i vlage). Zbog toga njegovim korištenjem ima znatno više štete nego koristi.

Skraćuje se vijek sustava za ubrizgavanje i cijelog motora, a usto se radi teški porezni prekršaj (vara se država), zbog čega vam policija, s pravom, može zaplijeniti auto i napisati visoku kaznu.

Autor:Auto Doktor
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.