Guliver Images/Ilustracija

Proširio se opasan trend među vozačima: ‘Posljedice mogu biti fatalne’

Autor: Z.S.

Iako personalizacija vozila predstavlja dugo čuvanu američku tradiciju, tamošnja savezna vlada upozorava da jedna stvar može rezultirati ozbiljnim ozljedama u slučaju nesreće. Dekorativni detalji postali su popularni i obično se postavljaju na ili oko originalnog logotipa proizvođača.

Mnoge od ovih pločica imaju ukrasne kamenčiće i u trenutku sudara i aktiviranja zračnog jastuka mogu se pretvoriti u opasan projektil. Iz Nacionalne uprave za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA) upozorili su vlasnike automobila da ne bi smjeli stavljati tvrde naljepnice za ukrašavanje u središte upravljača vozila.


Poručili su kako bi ljudi odmah trebali ukloniti sve ukrase koje su već stavili na svoj upravljač. Ti ukrasi, upozoravaju, mogu postati projektili slični šrapnelu u slučaju nesreće, potencijalno uzrokujući ozbiljne, pa čak i fatalne ozljede.

@anuqaa

I didn’t know about this until I had to do car inspection. Please do your research #better #be #safe #than #sorry #car #rihnstones #tesla #carrhinestone #stereingwheel

♬ Barbie World (with Aqua) [From Barbie The Album] – Nicki Minaj & Ice Spice & Aqua

Fatalne ozljede

“Najmanje jedan vozač je pretrpio ozbiljnu ozljedu koja je rezultirala gubitkom vida na jednom oku, kada je naknadni logo ukrašen umjetnim kristalima ispao s upravljača u nesreći i pogodio vozača u lice,” upozorili su iz NHTSA-a.

Pogledajte što Rusi prevoze na krovu legendarnog terenca: Ovo je za ne povjerovati
NHTSA je opisala potencijalno opasni proizvod kao ‘metalnu ili plastičnu pločicu, obično prekrivenu umjetnim kristalima ili drugim sjajnim ukrasima, s ljepljivom poleđinom koja prekriva logo vozila u sredini upravljača vozila.”

@fleekcars

Rhinestones steering wheel covers. #fyp #tiktok #instagram #foryou #goviral #trendingvideo #car #fleekcaraccessories

♬ original sound – Tom Daktari

Zračni jastuci

No, nisu imenovale nikakve specifične proizvode ili proizvođače, ali su naveli da su, općenito, takvi ukrasi na upravljaču vozila potencijalno vrlo opasni.
@val_blair

Family made me do it. Hopefully ill never have to be thankful for it though. #rhinestonecar #rhinestonesteeringwheelcover #rhinestoneemblems

♬ Crying, Woman – Authentic Sound Effects

Većina putničkih vozila danas ima zračne jastuke za vozača koji se, u slučaju ozbiljnog udara, aktiviraju iz sredine upravljača. Zračni jastuk se napuše ogromnom silom prema glavi i licu vozača, pružajući ublažavajući učinak u slučaju nesreće. Iako većina vozila ima logo u sredini upravljača, ti tvornički dodani ukrasi su dizajnirani da ostanu na mjestu kada se zračni jastuk aktivira.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.