Foto: Screenshot You Tube/Ilustracija

Pronašli način kako ugasiti zapaljeni električni auto: Ovo bi moglo biti dobro rješenje

Autor: Dnevno.hr/P.V.

Osim problema sa preskupom zamjenom dotrajale baterije, kod kupaca nerijetko se postavlja pitanje i oko gašenja eventualnog požara na zapaljenom električnom automobilu. A čini se da je pronađeno rješenje, barem ideja…

Istraživanja pokazuju da su osjetno veći izgledi da do požara dođe na električnom autu nego na onima s motorima s unutarnjim izgaranjem.

No, kada se dogodi požar na električnom automobilu on je mnogo drugačiji i opasniji.


Zanimljiva metoda

Razlog su njihove lako zapaljive baterije. Kada se oštete ili kad temperatura u njima prijeđe 70, 80 stupnjeva Celzijusa dolazi do reakcije koju više nije moguće kontrolirati. U bateriji se prilikom gorenja razvijaju temperature od oko 1300 stupnjeva, a gašenje je gotovo nemoguće, čak i i uz najnapredniju vatrogasnu opremu i metode.

Upravo zato, njemačka kompanija Ellermann Eurocon predstavila je svoje rješenje za kontolirano gašenje baterija na električnim autima.

Oni su razvili svojevrsni kontejner, odnosno spremnik, nazvan Red Boxx, u koji se uranja automobil zahvaćen požarom kako bi se ohladio i potencijalno eliminirao rizik od ponovnog izbijanja požara.
Kontejner od 23 četvorna metra težak je tri i pol tone, a može se montirati na kamion i transportirati do mjesta požara.

Kontejner se postavlja ispred oštećenog automobila, nakon čega se otvaraju vrata kako bi automobil ušao. Njegovi operateri koriste posebne plastične mreže i čelične sajle kako bi uvukli vozilo unutra.

Nakon toga, u kontejner se ulijeva voda transportirana u zasebnom spremniku.
Jeli ovo možda prekomplicirano ili nije, pokazat će praksa, ali i cijena…

Autor:Dnevno.hr/P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.