Foto: Vlado Kos / Cropix

Prometna kamera s umjetnom inteligencijom: Novi radar u akciji za kažnjavanje loših vozača

Autor: Dnevno.hr/P.V.

Umjetna inteligencija ulazi u naše živote brže nego što smo i očekivali. Naime, Redspeed Sentio prvi je radar s umjetnom inteligencijom na svijetu, postavljen je u Velikoj Britaniji.

Konstruirala ga je tvrtka Redspeed International. Ovaj 4D radar s umjetnom inteligencijom ne samo da ima sposobnost otkrivanja prekoračenja brzine, već prepoznaje i vozila koja su prošla kroz crveno svjetlo.

Naime, istovremeno vam omogućuje da znate koliko ljudi putuje u kabini vozila i čine li prekršaj: koristi li vozač telefon za volanom, jesu li svi vezani sigurnosnim pojasima te jesu li djeca vezana u sjedalicama.


Velike promjene

Može se povezati s bazama podataka britanske policije i Agencije za izdavanje vozačkih i vozila (DVLA) kako bi se provjerilo jesu li svi porezi i osiguranja plaćeni. Novi radar opremljen je kamerama visoke razlučivosti i može nadzirati do šest traka. Radi na solarnu energiju i aktivan je i danju noću.

Foto: Vlado Kos / Cropix/Ilustracija

Kamera je postavljena na A23, blizu Lambetha u južnom Londonu. Trenutačno je riječ o projektu koji provodi Transport for London prije nego što Ministarstvo unutarnjih poslova da zeleno svjetlo za trajnu uporabu.

No ima onih koji vjeruju da instaliranjem ove kamere samo žele povećati prihodi od kažnjavanja vozača. Ističe se da je pretjerano svakog korisnika tretirati kao mogućeg osumnjičenika te da to predstavlja prijetnju njihovoj privatnosti.

Autor:Dnevno.hr/P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.