Foto: Vlado Kos / CROPIX, Ilustracija

PRIRODNA POJAVA NA KOJU MORATE POSEBNO PRIPAZITI! Zbog nje jako su česte nesreće na cesti

Autor: Dnevno.hr/G.I.Š

Iako ova jesen i zima nisu temperaturno izrazito hladne, kao i svake godine česta je pojava jutarnje magle, koja zna biti jedan od najgorih prirodnih pojava u prometu.

Pojavom magle na cestama značajno se smanjuje vidljivost, signalizacija na automobilima i uz cestu teško je vidljiva, a u ekstremnim slučajevima znamo reći kako se ne vidi ni ‘prst pred nosom’.

Za vožnju u takvim uvjetima jako je bitno imati ispravnu svu signalizaciju na vozilima, svjetla te ispravne brisače i dosta tekućine za pranje stakala, kako bi mogli dobro vidjeti cestu i vozila koja su s vama u prometu.

Smanjite brzinu

Ako već morate voziti u uvjetima koje otežava magla, provjerite jesu li vam ispravna svjetla, upalite ‘maglenke’ ako ih imate i smanjite brzinu te povećajte razmak između vozila.

Kada ste u autu budite koncentrirani na cestu, maknite sve podražaje koji bi vam mogli skrenuti pažnju sa ceste te nikako nemojte voziti u koloni preblizu iza drugih automobila, jer uz maglu je i mokar kolnik, što povećava rizik od sudara.

Pretjecanje na autocesti u maglovitim jutrima zna biti dosta opasno, ali još je veća opasnost ako ste na lokalnoj prometnici i pokušavate pretjecati dok je vidljivost jako smanjena.




 

Autor:Dnevno.hr/G.I.Š
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.