Foto: SEAT

PRIHVATLJIV EKOLOŠKI I EKONOMSKI: Seat najavio novi električni automobil za širu javnost, a poznato je i koliko će koštati

Autor: Andrej Jelušić

Tvrtka Seat planira obogatiti svoju flotu novim urbanim električnim vozilom tijekom 2025. godine.

Cijena bi mu se trebala kretati od 20.000 – 25.000 eura, za što Seat smatra da je ključan potez kako bi električna mobilnost bila dostupna široj javnosti te kako bi se ispunili ciljevi Europskoga zelenog plana. Novi “strujić” će se proizvoditi u pogonu koji će biti objavljen tijekom narednih mjeseci.

Foto: SEAT

Povodom godišnje konferencije za medije za 2021. godinu Seat je izložio ambiciozan plan pod nazivom “Future Fast Forward”, a na temelju kojega namjerava elektrificirati automobilsku industriju u Španjolskoj. Ključni pokretač toga plana jest namjera da se od 2025. godine u Španjolskoj proizvode urbana električna vozila.

“Naš je cilj proizvoditi više od 500.000 urbanih električnih automobila u Martorellu godišnje, pa tako i za Volkswagen koncern, no za to nam je potrebna jasna potpora Europske komisije”, rekao je Wayne Griffiths, predsjednik uprave društva SEAT S.A.

Zadatak – eliktrificirati cijelu zemlju

Seat ne planira proizvoditi samo električna vozila, već i predvoditi razvoj cjelokupnog projekta za Volkswagen koncern.

“Vjerujemo da je dio naše odgovornosti elektrificirati Španjolsku. Prije 70 godina postavili smo ovu zemlju na kotače. Sada je naš cilj Španjolsku postaviti na električne kotače”, rekao je Griffins.

Urbani električni automobil predstavlja važnu prekretnicu na putu do održivosti te borbu protiv klimatskih promjena, a istovremeno mu je cilj postati pokretačem transformacije španjolske automobilske industrije. Kao druga najveća industrija proizvodnje automobila u Europi, Španjolska ima veliku odgovornost kada je riječ o ostvarivanju ciljeva navedenih u Europskom zelenom planu do 2030. godine




Projekt “Future Fast Forward” služio bi kao pokretačka sila za stimulaciju zapošljavanja, i to naročito mladih ljudi. Projekt obuhvaća društvo SEAT S.A., vladina tijela, tehnološke centre te velika, srednja i mala poduzeća.

Stiže novi model imena Tavascan

Tijekom godišnje konferencije za medije Wayne Griffiths najavio je da će marka CUPRA na tržište uvesti model Tavascan tijekom 2024. godine. CUPRA Tavascan bit će drugi potpuno električni model marke nakon modela CUPRA Born koji će biti uveden na tržište krajem tekuće godine.

Tijekom 2022. godine CUPRA će započeti ekspanziju na australsko tržište što predstavlja dodatni korak u strategiji ekspanzije na područje Azije i Pacifika.




“Naš je cilj povećati prodaju i nadmašiti rezultate poduzeća koje je postiglo prije pandemije bolesti COVID-19. Tijekom 2021. godine ponovno moramo biti profitabilni. To je naš financijski cilj”, objasnio je Griffin glavne ciljeve za 2021. godinu.

Unatoč složenoj situaciji, SEAT S.A. je tijekom 2020. godine u cijelosti zadržalo svoj tržišni udio u Europi te ga je čak uspjelo povećati na pojedinačnim tržištima kao što su Njemačka, Italija, Austrija, Švicarska, Izrael i Turska.

Također, marke Seat i CUPRA šire ponudu hibridnih vozila uz ukupno 6 modela: SEAT Leon, SEAT Leon Sportstourer, SEAT Tarraco, CUPRA Leon, CUPRA Leon Sportstourer i CUPRA Formentor. A marka CUPRA do kraja tekuće godine na tržište će uvesti prvi potpuno električni automobil marke: model CUPRA Born.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.